Országszerte szúnyoggyérítés lesz a héten

2022.08.15. 13:58
A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés − tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A következő napokban Sopron környékén, a Duna mentén a Szigetközben, Komáromnál, Budapesten, a Csepel-sziget településein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Tisza-tó térségében végeznek a szakemberek földi kezelést a kifejlett szúnyogok ellen − áll a közleményben.

A szakemberek elsődlegesen az ULV technológiát alkalmazzák, amikor platós gépjárműről juttatják a permetet a környezetbe; a kezelések késő este és éjszaka zajlanak.

Mint írták, az elmúlt hetekben az ország nagy részén a korábbi évekhez képest kevés szúnyoggal lehetett találkozni.

Ugyan az Alföldön az aszályos időjárás miatt továbbra sincs szükség gyérítésre, az ország északi részén nagyobb számban jelentek meg a csípőszúnyogok.

Figyelmeztetnek arra, hogy városias területeken, különösen Budapest néhány kerületében egyre nagyobb arányban fordulnak elő emberközeli életmódot folytató szúnyogfajok. Olyanok, amelyek a locsolás után visszamaradt vízben, madáritatókban, vízgyűjtő edényekben is képesek tömegesen szaporodni.

Ezért nélkülözhetetlen a lakosság közreműködése a tenyészőhelyek megszüntetéséhez, vagyis célszerű a ház körüli vízzel teli hordók, kaspók rendszeres kiürítése.

A kezelés időpontjáról értesítést kapnak a települések, illetve a menetrend megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is − áll a közleményben.