Már zajlik a határvadászok képzése Magyarországon

2022.08.16. 17:56
Megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban kedden; a négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.

A képzésindítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt, hogy a magyar rendőrség 2015 óta keményen küzd Magyarország közbiztonságáért, ezzel együtt eleget tesz a schengeni követelményeknek, védi Európa határait és a magyar államhatárt.

Felhívta a figyelmet arra: egyre több az illegális határsértés, ebben az évben már tizenkétezer határsértőt tartóztattak fel, 1100 büntetőeljárást kezdeményeztek embercsempészet miatt, annyit, mint tavaly egész évben.

Tarcsa Csaba emlékeztetett rá: a kormány döntött négyezer határvadász felvételéről és arról, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadász ezredeket. Elmondta: tizenkétezren érdeklődtek a határvadászképzés iránt, ebből ezer érvényes pályázatot nyújtottak be.

A jelöltek pszichikai, fizikai és egészségügyi felméréseken mentek keresztül, a nyírbátoriakkal együtt összesen több mint kétszáz frissen felszerelt határvadász kezdi meg tanulmányait az országban.

Nagy István ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló határvadász ezredének főkapitányi biztosa a képzésindítón arról beszélt: a toborzást és kiválasztást követően öt helyszínen kezdték, illetve kezdik meg a képzést. Múlt héten Szegeden kezdődött a határvadászok képzése, most pedig Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán és Kiskunhalason indulnak.

Hozzátette: a négyhetes, 180 tanórás képzés négy modulból áll, a tanulók rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el. Az ezredes úgy vélte, Magyarország határának védelmére vállalkozni „nemes és felemelő feladat”.

Farkas József dandártábornok kiemelte: ha elvégzik képzésüket a határvadászok, és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében. A végzettek Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat.

A police.hu oldalon kitett feltételrendszer szerint a jelentkezők alapilletménye bruttó havi háromszázezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent. Az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt elérhető a bruttó négyszázezres bér, ami mellé évente bruttó kétszázezer forintnyi cafeteria is jár.

A képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik, írja az MTI.