Tamponnal pózolt a Jobbik alelnöke, hogy felhívja a figyelmet a menstruációs szegénységre

2022.08.16. 09:52
Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a menstruációs szegénység Magyarországon égető probléma, mert miközben hazánkban drágulnak a női higiéniai termékek, más nyugati országokban ingyenessé tették azokat.

Potocskáné Kőrösi Anita követőinek a menstruációs szegénység magyarországi helyzetéről bejegyzését azzal kezdte, hogy a „hanyatló” Nyugaton van olyan ország – köztük hétfő óta Skócia is –, ahol a női higiéniai termékeket ingyenesen biztosítják, miközben „nálunk havi több ezer forintos kiadást jelenthet a folyamatosan dráguló betétek, tamponok és hölgykelyhek beszerzése a nehéz napokra”.

A Jobbik alelnöke szerint a magyar lányok és nők ezrei élik meg szégyenként nőiségüket, mert minden akaratuk ellenére anyagi okok miatt nem tudják beszerezni a szükséges menstruációs termékeket.

Még most, 2022-ben is vannak olyanok, akik azokon a napokon elbújnak a világ elől, nem mennek iskolába vagy dolgozni

– vélekedett a politikus. 

Szerinte az Orbán-kormány rongyokat javasolhat tampon helyett

Bejegyzését az Orbán-kormány bírálatával folytatta, amely szerinte „szeret visszautazni az időben”. Példaként az iskolák fatüzelésre történő visszaállítását hozta, és attól tart, hogy előjönnek azzal a „formabontó” ötlettel, hogy nem kellenek a modern vívmányok, a tamponok és tisztasági betétek.

Régen is jók voltak a mindenféle rongyok a menstruációs balesetek elkerülése érdekében. Ennek még a gondolata is megalázó és szégyenteljes.

Potocskáné Kőrösi Anita szerint a menstruációs szegénység még mindig tabu Magyarországon: „Egyesek azt gondolják, ha nem beszélünk róla, akkor nincs. Pedig többeket is érint, mint gondolnánk.”

Nyomatékosította, hogy a Jobbik továbbra is fenntartja a javaslatát, hogy egyrészt a kormányzat csökkentse a női higiéniai termékek áfáját a kedvezményes kulcsra, másrészt a védőnői és családsegítő hálózat javaslatára a kormányzat biztosítson ingyenesen betéteket, tamponokat a legrászorultabbaknak.  • Tippek
  • Biztosítás