„Az oligarchák tömegesen szállították saját épületeikbe a tűzifát”

2206981
2022.08.17. 18:14
A Magyar Tudományos Akadémia épülete elé szerveztek szerda 18 órára tüntetést zöld civil szervezetek a fakivágások ellen. Bár a kormány bejelentette, hogy a Natura 2000 és a nemzeti parkok területéhez tartozó erdőkben történő irtást tiltják, a környezetvédők szerint így is súlyos pusztítás lehet a következménye a fakivágást megengedő rendeletnek.

„Korlátok nélküli fakitermelés? Ez végzetes hiba. A klímaválság kellős közepén, az ökológiai összeomlás küszöbén, 2022-ben mindenki tudja: ha bármilyen indokkal kipusztítják erdeinket, a saját életfeltételeink kerülnek veszélybe” – írták az eseményt meghirdető Facebook-posztban, amelyet az országszerte működő több mint 40 civil szervezet kezdeményezett, köztük a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Egyesülete és a Levegő Munkacsoport.

Augusztus elején megjelent a fakitermelést könnyítő kormányrendelet, amely gyakorlatilag eltörli az erdők kivágásának eddigi korlátozásait. Az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva a rendelet mostantól megkönnyíti a fakitermelést védett természeti területeken is (pl. nemzeti parki terület), akár a madarak fészkelési időszakában is, hogy kielégítse a növekvő tűzifaigényt

– írták a szervezők, hozzátéve: „az előttünk álló tél túlélése valamennyiünk érdeke, ez a rendelet azonban szükségtelen és értelmetlen, hisz a most kivágott fa ezen a télen még alkalmatlan lesz tüzelőnek. Az évtizedek óta vagy akár száz éve növekvő fák erdeinek kivágása rövidlátó és értelmetlen pusztítás”.

19.38

Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!

– hangzott el az esemény tételmondata, ezt követően Szabó Simon és McMenemy Márk megköszönte mindenkinek a részvételt.

Ezzel véget ért a műsor a színpadon.

19.35

Szabó Simon színművész mindenkit a tér közepére, Budapest legidősebb fájához invitál. A tüntetők lassan elindulnak az öreg akác felé, majd elhagyják a teret.

19.33

Nem hagyjuk, hogy a Bükk, a Mecsek, a Mátra vagy a Bakony erdőit barbár módon kipusztítsák

– szögezte le Bojár Iván András művészettörténész, a 10 millió Fa Alapítvány képviselője, az esemény főszervezője, hozzátéve: már több százan jelentkeztek az országosan szerveződő erdőőrségbe, akiknek az lesz a feladatuk, hogy vigyázzanak a magyar erdőkre.

19.19

Egyre többen érkeznek a helyszínre, körülbelül ezren lehetnek már a tüntetők. A kisgyerekek közben elkezdtek fára mászni.

Bojár Iván András művészettörténész, a 10 millió Fa Alapítvány képviselője, az esemény főszervezője beszél Budapest legidősebb, cölöpökkel megtámasztott akácfájáról, amely az alatta ülő demonstrálók szerint 300 éves is lehet, és már Ferenc József koronázása idején is itt állt.

Látta a magyar történelem több száz évét, és most látja a dühünket és az elégedetlenségünket

– mondta a művészettörténész az akácfáról, majd hozzátette: az erdő nem a földesuraké, hanem a miénk, a magyaroké és a gyermekeinké.

A fa kör alakú, van ugyan északi és déli oldala, de nincs jobb vagy bal oldala

– mondta Bojár Iván András, aki szerint csaknem négyszáz szervezet csatlakozott a megmozduláshoz. Volt már demonstráció Miskolcon és Szolnokon is a fakivágás ellen.

19.11

Buzás Bence zenész a Ne vágj ki minden fát! című számot adja elő gitárral a kezében.

19.09

Döbrösi Laura színművész szerint az erdő nem tűzifa.

Ez a rendelet tiszteletlen és elfogadhatatlan. Tegyünk meg mindent azért, hogy visszavonják. Reméljük, nem lesz rá szükség, de ha odáig jutunk, az erdőőrségben találkozunk

– mondta.

19.07

Tegyetek meg mindent az erdőink védelmében, a lelkem veletek van

– üzente Jane Goodall, az ENSZ békehírnöke a demonstrálóknak.

19.03

Tüntető rap a klímakatasztrófáról, az aszályról Molnár Árontól: 

Ez a kráter volt a Balaton. Kiirtott szép erdők, szalvéta zsebkendők. Mi vagyunk a változás hangja, a ritmust a Föld szíve adja. Vészhelyzet van, értitek? Tesztek is, vagy csak érzitek?

18.54

Molnár Áron színész kiemelte: a szolidaritás a legfontosabb, hogy tűző napon kiállnak nemes ügyekért, például azért, hogy ne vágják ki a fáinkat, vagy a katások, a pedagógusok és a rezsicsökkentés mellett.

Szeptember 3-án is legyünk ott a pedagógusok melletti demonstráción 

– mondta a színész, hozzátéve, hogy „álljunk ki az ország természeti kincsei mellett, jelentkezzünk erdőőrnek!”.

18.48

Szükség van a tűzifára, de eddig is legalább 25 százalékkal többet ki lehetett volna termelni a korábbi szabályok mellett. Az oligarchák tömegesen szállították saját épületeikbe

– mondta F. Nagy Zsuzsanna a Mentsük meg a Bükköt képviselője, amelyre a körülbelül 500 fős tömeg fütyülve, pfujolva reagált.

Fontosabb lett volna az épületek energiahatékonyságára nagyobb hangsúlyt fektetni. A Natura 2000-es területek megvédése kötelességünk. Védjük meg közösen a Bükköt, a magyar erdőket” – tette hozzá F. Nagy Zsuzsanna.

18.42

Nemcsak ezt a telet, de a következő ötvenet is túl akarom élni

– mondta McMenemy Márk, a Kert TV műsorvezetője.

18.39

A tömeg egy emberként emelte magasba a kezét, amikor Kecskés Tímea, a Zöldellő Sárrét Egyesület képviselője megkérdezte: Kinek van valami fával kapcsolatos kedves története?

Én a házunk melletti szilvafára szöktem ki olvasni. Anya vagyok, és engem is érint a klímaszorongás, féltem a gyermekeim jövőjét

– tette hozzá Kecskés Tímea.

18.36

Sok gyerek is van a tüntetésen, akik fákról készített rajzaikat hozták magukkal. Egy hétéves kisfiú a feje fölé tartva tiltakozik a fakivágás ellen.

18.30

Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitás-kampányának felelőse szerint a keddi rendelet előtt többen lettek volna az tüntetésen.

„A védett területeken kívüli fakivágások is óriási kárt okoznak, gondoljunk csak az akácosainkra. A fenntartható környezetünk szerves része a faállományunk, tölgyeseink, bükköseink” – mondta Rodics Katalin.

Ne hagyjuk!

– skandálja a tömeg.

„Egy-egy tölgyfa két focipályányi területen köti meg a szén-dioxidot, otthont ad cinkéinknek, árnyékot nekünk és unokáinknak” – folytatta Rodics Katalin.

18.25

Tiltakozásképpen a tüntetők tenyerére piros X-et rajzolnak a fakivágás ellen.

18.18

A kormány rendelete a tűzifáról hatályban maradt, ezért továbbra is veszélyben vannak a fáink

– mondta Szabó Simon színművész, hozzátéve: nem véletlenül gyűltek most az MTA épülete elé, nem pedig a Parlamenthez.

A kormány is látja, hogy az irány jó, ezért módosítottak kedden a rendeleten. De ez nekünk nem elég, nem nyugszunk meg, amíg teljesen vissza nem vonatjuk a fakivágás engedélyéről szóló rendeletet

– mondta Szabó Simon.

18.14

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is a tüntetők között van. Időközben elkezdődött a színpadi műsor: Szabó Simon színművész Az erdő fohásza című verset szavalta el.

18.12

A jelenlévők többsége fiatal, egyelőre a fák árnyékában próbálnak menedéket keresni a kánikula elől, miközben várják, hogy történjen valami a színpadon.

18.05

Sokan biciklivel vagy kutyával jöttek. A színpadról egyelőre zene szól.

18.00

Érkeznek az emberek a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé. Egyelőre körülbelül ötszázan vannak a helyszínen.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, múlt pénteken az LMP szervezett tüntetést a fakivágás ellen a Parlament elé „Tiltakozás az erdeink tarvágása ellen és a nemzeti parkok területének eladása ellen” cím alatt hirdették meg az eseményt, amely az LMP-s képviselők felszólalásai után békésen zajlott le, akik már akkor bejelentették:

Szerdán 18 órakor hozzon magával mindenki még egy embert a Széchenyi térre.

Mint ismert, ez még a kormány újabb bejelentése előtt történt, amely szerint a Natura 2000 és a nemzeti parkok területéről tilos fát kivágni, az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg augusztus 16-án. 

Az augusztus 17-i tüntetést kifejezetten politikamentes megmozdulásként definiálták az eseményt meghirdető civil szervezetek.

(Borítókép: Tüntetés a fakivágások ellen 2022. augusztus 17-én. Fotó: Szabó Réka / Index)