Igényesek a fiatalok, de nem tudják, hogyan kell fogat mosni

2022.08.17. 16:09 Módosítva: 2022.08.17. 16:17
A fiatalok nagy része odafigyel és ápolja a fogait, viszont helytelenül mos fogat – derült ki az OTP Bank balatonfenyvesi Fogászati Roadshow-ján, ahol összesen 150 táborozó, pécsi iskolás gyermek fogait vizsgálták meg augusztus 12-én és 13-án.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza 2022 áprilisában indult útjára, önkéntes fogorvosai pedig azóta több vidéki városban és a fővárosban is tartottak ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére. A gyermektáborban három pécsi iskola diákjai vettek részt. Az első napon a Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola és Pellérdi Általános Iskola növendékei ülhettek be a fogorvosi székbe, összesen 83-an. A 11–16 éves korú gyermekek közül

  • tizenegynek volt lyukas foga,
  • kilencnek tömése,
  • étnek fogköve,
  • fogszabályozót heten viseltek.

A második napon a Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola 67 tanulója következett. A 11–15 éves gyerekeknél

  • tizenkettőnél találtak szuvas fogat,
  • négynél tömést,
  • tizenkettőnél fogkövet.

A program szakemberei kiemelték: ritkán láttak ilyen szép fogakat. Ez is azt jelzi, hogy a prevenciónak és a tudatos fogápolásnak megvan az eredménye. Arra viszont felhívták a figyelmet, hogy sokan rosszul mosnak fogat. Ezért a helyszínen lévő hozzáértők megmutatták a helyes technikát, hiszen a megelőzés kulcsfontosságú.

27 éve védik a gyerekek fogait

Mint írták, a buszban dolgozó önkéntes fogorvosoknak sajnos évek óta rossz tapasztalatai vannak a gyermekek fogainak állapotáról és fogápolási szokásairól. Tavaly a gyerekek több mint a felének volt szuvas foga, de volt, ahol ennél is rosszabb volt az arány. Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre többen vegyenek részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson.

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek Magyarországon és határon túli területeken – írta közleményében az OTP Bank.