Fokozódik a hőség, ismét elviselhetetlen forróság jöhet

DBZOL20220720007
2022.08.17. 06:12
A szerdai napon sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk, az ország jelentős részén pedig nem várható csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti akár a 36 fokot is.

Szerdán lép életbe a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás, amelyet az országos tiszti főorvos, Müller Cecília rendelt el az ország egész területére, ami egészen péntek éjfélig lesz érvényben.

Szerdán sok napsütésre, kevés felhőre és meleg nyári időre számíthatunk, csapadék kialakulása kevésbé valószínű, néhány helyen fordulhatnak elő záporok, esetlegesen kisebb zivatarok az ország északkeleti részén. A szél többnyire mérsékelt marad, csak helyenként élénkül fel. Napközben 31 és 36 fok közé melegszik a levegő. A hétfői első fokozatú, citromsárga riasztás szerda éjfélig van érvényben zivatarok miatt.

Mire érdemes figyelni?

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szerdán sem érkezik meg a front, de sokan az egyre fokozódó kánikula miatt migrént, illetve koncentrálási problémákat tapasztalhatnak. Az egyre melegedő időjárás miatt többeknél jelentkezhet alvászavar, ennek következtében pedig kialvatlanság és fáradtság is sokakat gyötörhet majd napközben.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Az autóval közlekedőknek azt tanácsolják, hogy vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni, valamint a záporok és zivatarok által áztatott csúszós útszakaszokon fokozott figyelemmel közlekedjenek. A szél helyenként, valamint zivatarok környezetében támadhat fel, és ronthatja kissé a menetstabilitást.

(Borítókép: Balogh Zoltán/MTI)