Kiderült, mennyire biztonságosak az iskolaszerek

2022.08.17. 19:17
Lezárult az iskolaszerek és a strandok fogyasztóvédelmi vizsgálata. Kupecki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: nem találtak jogsértő terméket az iskolaszerek között, és a strandok és aquaparkok eszközeivel kapcsolatban sem fedeztek fel súlyos jogsértést.

Az iskolaszerek mind biztonságosak, a fogyasztóvédelmi hatóság nem talált „jogsértő terméket” a közelmúltban lezárult vizsgálatai alatt – közölte az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Debrecenben.

Kupecki Nóra a nagyerdei Aquaticum strandon tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az iskolaszerek után lezárult a strandok és aquaparkok fogyasztóvédelmi vizsgálata is, amelyben 178 helyszínen 937 eszközt – csúszdákat, vízibicikliket, ugrálóvárakat – vizsgáltak.

Hozzátette: súlyos jogsértést sehol nem tártak fel, a hármas skálán legalacsonyabb biztonsági besorolású eszközök 11 százalékánál találtak valamilyen kifogást, ez az arány egy éve még 13 százalék volt. Elmondta, hogy a vendéglátóhelyek fogyasztóvédelmi ellenőrzése még folyamatban van, az eddigi adatok szerint „34 százalék a kifogásolási arány”.

A fogyasztóvédelemért most az Igazságügyi Minisztérium felel

A fogyasztóvédelem irányítása az Igazságügyi Minisztériumhoz került ebben a kormányzati ciklusban. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi politika négy területre fókuszál:

  • a digitális fogyasztóvédelem területének megerősítése,
  • az állami szervek közötti együttműködés és egységes joggyakorlat kialakításának támogatása,
  • a gyermekvédelem kérdésköre, valamint
  • a fogyasztóvédelem mindenki számára elérhetővé tétele.

Továbbá a tájékoztatás fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztóvédelem eljusson az emberekhez, és a társadalomban meggyökeresedjen a fogyasztóvédelmi tudatosság – írta az MTI.