Itt az új plázastop?

GettyImages-865962386
2022.08.17. 14:11
Egy ma hatályba lépett kormányrendelet megnehezíti az új irodaházak és lakóépületek építési engedélyezését. Ezentúl az állami főépítész által vezetett tervtanács véleményezi ugyanis a nagyobb hasznos alapterületű épületek építészeti-műszaki dokumentációját. Az építésügyi hatóság minden elvi építési, építési vagy fennmaradási engedélykérelmet elutasít majd, amelyet a tervtanács nem ajánl megvalósításra.

Magyar Közlönyben kedden megjelent, 315/2022. (VIII. 16.) Korm.-rendelet apró, de lényeges módosítást vezet be az építési engedélyezési eljárásban, és újabb jogkörökkel bővíti az Építési és Beruházási Minisztérium felügyelete alá tartozó Országos Építészeti Tervtanács hatáskörét.

A kormányrendelet szerint minden elvi építési, építési vagy fennmaradási engedélykérelmet elutasít az építési hatóság, amelyet a tervtanács nem ajánlott megvalósításra.

A kormányrendelet szerint a jövőben az állami főépítész által vezetett tervtanács véleményezi az ötezer négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó épület, valamint az egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület építészeti-műszaki dokumentációját.

Krüpl László ügyvéd, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda ingatlanjogi csoportjának vezetője a rendeletmódosítás kapcsán az Indexnek elmondta:

Az új szabályozás újabb adminisztratív akadályt állít a tisztán piaci alapú ingatlanfejlesztések elé, hiszen az kiterjed egy közepes méretű irodaház vagy lakóingatlan-projektre is. Várakozásaink szerint ez csökkenteni fogja a kiadott építési engedélyek számát, ezzel befolyásolva az irodapiacon és a lakóingatlan-piacon a kereslet és a kínálat alakulását.

Ehhez hasonló vétójogot egyébként korábban csak a 2012-ben bevezetett plázastoptörvény tartalmazott a kereskedelmi építmények (üzletek, bevásárlóközpontok) létesítésére, átalakítására és bővítésére, amely jelenleg is hatályban van a bruttó négyszáz négyzetméternél nagyobb kereskedelmi rendeltetési egységek tekintetében.

Cikkünk a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda közreműködésével készült.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)