Ezeket lehet tudni a Debrecenben épülő magyar szuperkórházról

2022.08.17. 06:14
Véglegessé vált a Debreceni Egyetem Klinikai Központjához tartozó Új Klinikai Tömb megvalósíthatósági tanulmánya, így a TSPC mérnökiroda elképzelései szerint kezdődhet meg az új épület megvalósítása, írja a HAON.

Mint írták, a tanulmány készítése során több helyszínt, beépítési, tömegformálási és ütemezési lehetőséget is megvizsgáltak, szem előtt tartva az intézmény és a város hosszú távú fejlesztési stratégiáit. Az Új Klinikai Tömb megépítése lehetőséget biztosít arra, hogy a szakmák integrálásával és átcsoportosításával a meglévő kórházi épületek felszabaduljanak és új funkciókat kapjanak – tették hozzá.

A közlemény kiemelte: a terv egyik fontos eleme, hogy minden összevont vagy új helyre kerülő osztály jobb körülmények között működjön és megszűnjenek a párhuzamosságok. A mérnökiroda azt is rögzítette, milyen funkciók valósulhatnak meg mintegy 140 ezer négyzetméteren:

  • 700 új ágy – fekvő- és járóbeteg-ellátás
  • integrált oktatási funkció
  • egészségpláza
  • kiszolgálófunkciók
  • parkolóház

A TSPC hangsúlyozta, a 21. századi kórházfejlesztés eredményeképp egy olyan SMART (okos)technológiákat befogadni képes egészségkampusz jön létre, mely a gyógyítófunkciók mellett az egyetem oktatási tevékenységét, illetve a város gazdasági potenciálját is erősíti. A tervezés további lépéseiről későbbre ígért tájékoztatást az iroda.

A fejlesztés azért indokolt, mert a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi ellátó szervezete, infrastrukturális háttere ehhez képest jelen pillanatban rendkívül heterogén, széttagolt, olvasható a közleményben.