Jakab Péter jobbkeze is távozik a Jobbikból

2022.08.17. 18:11
Szerdán a Jobbik szerződést bontott a Jakab Péter jobbkezének számító Molnár Enikővel. A korábbi pártelnök kabinetfőnökének szerződése a hónap végéig érvényes – tudta meg a Mandiner.

A Mandiner úgy tudja, hogy Jakab Péter új pártjában továbbra is számítani fog Molnár Enikő szolgálataira, a Nép Pártjának megalakulását értesülések szerint az augusztus 20-i nemzeti ünnepen fogja bejelenteni hivatalosan a Jobbik korábbi pártelnöke. 

Ahogy korábban megírtuk, a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja július közepén váltotta le Jakab Pétert a frakció éléről. Az új pártelnök, Gyöngyösi Márton augusztus 11-én szólította fel, hogy adja vissza parlamenti mandátumát, de Jakab erre nem volt hajlandó, amit azzal indokolt, hogy ő nem a Jobbik, hanem a közös ellenzéki listáról szerzett mandátumot.

Leváltásakor Jakab Péter a következőket mondta:

Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak Rátok! Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján.

A megfogalmazás nem volt véletlen, mert már akkor szerveződött mozgalom Nép Pártja néven a Facebookon. Akkor lapunknak küldött közleményükben úgy definiálták magukat, hogy

a Nép Pártja ma még egy közösség, ellenzéki országgyűlési képviselők, országgyűlési választáson induló képviselők, előválasztáson elindult képviselők, önkormányzati képviselők és egyre több ellenzéki és a kormányváltásért elkötelezett ember alkotja, akik kiállnak Jakab Péter mellett.

Azt is elárulták, hogy legalább hatvanan már kiléptek a Jobbikból, többek között a Pest megyei elnök,  Zágráb Nándor, és átálltak a Nép Pártjára. Megfogalmazásuk szerint a szakítás egyik legfőbb oka, hogy a Jobbik tagjainak többsége megélhetési politikus lett, elfelejtett ellenzéki maradni, ezzel szemben ők a hatalommal szemben a kormányváltásért fognak küzdeni. Az államalapításunk nemzeti ünnepén azt is nyilvánosságra hozhatják, hogy pontosan kik azok, akik a megalakuló pártban folytatják az ellenzéki munkát.

Gyöngyösi Márton lapunk megkeresésére a csúfos választási vereséget nevezte meg, amihez az is hozzájárult, hogy Jakab Péter túl szoros kapcsolatot épített ki a Demokratikus Koalícióval, ami miatt sok választó bizalmát elvesztette a Jobbik.

Egy vezetőnek vállalnia kell a felelősséget a bukásért, ami lemondást jelent

– emelte ki. Májusban ugyan még 70 százalékos támogatottsággal választották újra Jakabot, de Gyöngyösi beszámolója szerint az új elnökség kritikáit nem volt képes elviselni, ami érvelése szerint nem vall jó vezetői képességekre, és ez vezetett a bizalomvesztéshez. Az Országos Választmány elé pedig maga helyett Molnár Enikőt küldte, és egy Facebook-posztban lemondott az elnökségi posztról. A frakciószerződések ügyét is komoly törésnek nevezte a Jobbik új vezetője: már távozása tudatában szerződtetett Jakab Péter 103 millió forint értékben alkalmazottakat 4 évre. Ezek az emberek hozzá és asszisztenséhez, Molnár Enikőhöz kötődtek. A Jobbik végül 83 millió forint értékű szerződést akadályozott meg. Akkor Jakab Péter 300 ezer forintos fizetésekről számolt be, és a munkavállalók többségénél szerződéshosszabbítást írt alá. 

Akkor Gyöngyösi Márton azt mondta, hogy minden kilépő tagot veszteségnek értékelnek, de a destruktív elemek távozását nem sajnálják. 

Akik Jakab Péter és rossz tanácsadójának sugallatai, manipulációi miatt távoztak, kár, hogy ők nem tájékozódtak jobban, mert napok kérdése a kiábrándulásuk, ilyen mentalitással ugyanis nemhogy pártot és mozgalmat, de még gittegyletet sem lehet irányítani

– jelentette ki a Jobbik új elnöke.