Az ünnep előtt ökumenikus istentiszteletet tartanak Budapesten

2022.08.17. 11:05
Ökumenikus istentiszteletet tartanak egyházi vezetők pénteken, az államalapítás ünnepének előestéjén a fővárosi Szilágyi Dezső téri református templomban.

Az este hatkor kezdődő istentiszteleten a római katolikus, a református, az evangélikus, a baptista, a metodista, a pünkösdi, az anglikán és az ortodox egyház vezetői szolgálnak. Igét hirdet Kondor Péter evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) alelnöke.

A szertartáson részt vesz többek között Erdő Péter bíboros, esztergomi–budapesti érsek, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke és Szemerei János evangélikus püspök – adta hírül az MTI.

Az 1943-ban alakult MEÖT a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsa magyarországi szervezete. Társult tagja a szintén genfi Európai Egyházak Konferenciájának, amelyen keresztül részt vesz az Európai Unió és az Európa Tanács mellett működő egyházi képviselet munkájában.

A MEÖT széles körű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn öt kontinens nemzeti egyháztanácsaival és nemzetközi egyházi szervezeteivel, koordináló szerepet vállal a magyar egyházak nemzetközi munkájában. A szervezetnek tizenegy tagegyháza van, több felekezet pedig – például a magyar katolikus egyház – együttműködő státussal vesz részt munkájában.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A látogatókat augusztus 18. és 21. között mintegy húsz helyszínen több száz programelemmel várják.  • Tippek
  • Csok