Hétvégén enyhül a szárazság, helyreállhatnak a vízrendszerek

D  VG20220613001
2022.08.17. 17:35
A következő három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A hétvégére jelzett csapadék „stabilizálhatja a vízrendszereket” az OVF szerint. A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10–63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50–74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

Szombattól Magyarországon is változékonyabb időjárás várható, mérsékelt és rövid ideig tartó lehűléssel. A hidegfront átvonulásával többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A legfrissebb előrejelzés szerint „az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal” a következő hat napban főleg a középső és keleti országrészben területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék érkezhet.

Vízpótlás kell a Dunán

A rendkívüli szárazság miatt viszont a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek még vízigények: az idény végéig csaknem húszmillió köbméternyi öntözésre, 17 millió köbméter vízigény pedig halastavakra várható. A rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag száz százalékban kiszolgálták, ott további öntözési igény már nem várható.

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges. A folyó alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nemcsak a Kvassay zsilipen történő szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudják támogatni – közölték.

A Balatonon szerda reggel 74 centiméter volt az átlagvízállás,

viszont az alacsonyabb vízszint a vízminőséget nem rontja.

A Velencei-tó reggel 56 centiméter volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek, és a kritikus hajnali 4-5 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban mindennap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86 és 100 százalék között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti – állítja az OVF az MTI szerint.