Jócskán kiszáradt a Balaton, de volt már rosszabb

DEGER20030601033
2022.08.18. 09:37
Az idei várható mélypontja közelébe apadt a tó vízszintje, ám ez smafu a tizenkilenc évvel ezelőtti szárazság idején tapasztaltakhoz képest.

Napjainkban, amikor az országot sújtó aszály idején csak kapkodjuk a fejünket a szárazságról szóló híreket hallva, tanulságos és egzakt olvasmány az Országos Vízjelző Szolgálat hidrológiai információs táblázata, amelyből éves szinten napról napra követhető, milyen rohamosan és milyen drámai mértékben csökken a Balaton vízszintje.

Száraz tónak száraz partján…

Az Index egyik olvasója, aki éppen Balatonfenyvesen nyaral, meggyőződéssel állítja, hogy a víz több centiméteres és gyors apadása szabad szemmel is nyomon követhető, és a táblázatot böngészve megállapítható, hogy bizony igaza van: tíz napja 78 centiméter volt a tó átlagos vízállása, ma azonban mindössze 74 centiméter, ami jelentős, négy centis vízszintcsökkenést jelent.

a kánikulában naponta akár 6 millió köbméternyi víz is elpárologhat a tóból, amelynek átlagos vízmennyisége 1800 millió köbméter.

Idén a nyári idegenforgalmi szezon előtt, május elején még 105 cm volt az átlagszint, ami azt jelenti, hogy bő negyed év alatt mintegy 32 centiméternyi víz illant el. 

Félig üres, vagy félig teli?

Csekély, illetve sekély vigasz, hogy nem is olyan régen, 2003-ban még ennél is rosszabb volt a helyzet. Akkoriban keresztül-kasul bejárták az internetet azok a déli parti üdülőhelyeken készült fotók, amelyeken azt lehetett látni, hogy 

a strandolók a sekély, bokáig érő vízből kiemelkedő iszapszigeteken, homokpadokon táboroztak le, olykor kerti bútorokkal, napozóágyakkal, napernyőkkel felszerelkezve.

Ez a korabeli archív amatőr felvétel 2003 szeptemberében készült, és hűen igazolja a fentebb leírtakat.

Abban az esztendőben augusztus közepén mindössze 33 cm volt az átlagvízszint, ami a szezon végére tovább apadt, és volt az évnek olyan napja, amikor mindössze 23 cm volt a Balaton átlagos vízállása. A vízügyi és a klímakutató szakértők mégsem idegeskedtek, egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy nincs szükség mesterséges vízpótlásra, 

egyszerűen bele kell törődni abba, hogy a tavak összemennek.

Minden nézőpont kérdése tehát, és a tizenkilenc évvel ezelőttihez képest némi túlzással rózsásnak mondható a mostani helyzet, amiről a közelmúltban az Indexnek nyilatkozott egy vízügyi szakember.

A legutóbbi előrejelzések szerint idén az üdülési idény végére, vagyis szeptember elsejére a tó átlagos vízállása 70-75 centiméter között lesz majd.

Állítólag végre csapadék közeleg

A meteorológusok hétvégére végre esőt ígérnek, és az előrejelzések alapján a vízügyi szakemberek is bizakodók. A beharangozott csapadék az Országos Vízügyi Főigazgatóság megfogalmazása szerint stabilizálhatja a vízrendszereket.

(Borítókép: A Balaton vízállása Fonyódnál 2003. június 1-jén. Fotó: H. Szabó Sándor/MTI)