Helikopterrel oltja a honvédség a tüzet Tatárszentgyörgynél

20220818 132325
2022.08.18. 19:36
A dabasi, a monori, a kecskeméti, a ceglédi, a szigetszentmiklósi, a fővárosi, a nagykátai, a kiskunfélegyházi és a szentendrei hivatásos, valamint a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók a Pest megyei tűzoltósági főfelügyelő irányítása mellett nagy erőkkel, folyamatosan oltják a lángokat.

Már mintegy száz hektáron ég az aljnövényzet és a magas fű Táborfalva térségében, Tatárszentgyörgy és Örkény között. A munkálatokat honvédségi tűzoltók és honvédségi helikopter, valamint erőgépek is segítik. A helyszínen van a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is – írja a katasztrofavedelem.hu.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint

a táborfalvi honvédségi lőtéren lobbantak fel a lángok a déli órákban. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelzését követően a Magyar Honvédség Mi-17-es helikoptere az úgynevezett „Bambi Bucket”-tel bekapcsolódott a tűz terjedésének megfékezésébe. Erre a géptípusra ugyanis fel lehet szerelni egy több ezer liter víz szállítására alkalmas berendezést. Ezt a helikopter aljához rögzítik, és tűzoltó járműből vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel. Ennek köszönhetően a repülőeszköz jelentős mennyiségű vízzel, nagy területen képes eloltani a keletkezett tüzet. Hasonló eszközzel ellátott helikoptert küldtek a Mecsek oldalában terjedő tűzhöz is, amelyet már több mint 120 tűzoltó próbál megfékezni. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kigyulladt az aljnövényzet Táborfalva térségében. A rendőrség közleménye szerint az 5205-ös Tatárszentgyörgy és Örkény közötti szakaszán 11 óra 30 perctől teljes szélességében lezárták az utat a 4-es kilométerszelvényben. Az arra közlekedőket visszafordítják.

Már több mint 600 hektáron ég az aljnövényzet Táborfalva térségében

Frissítés 21.28-kor: Drónos felderítés alapján már több mint 600 hektáron ég az aljnövényzet Táborfalva térségében, Tatárszentgyörgy és Örkény között – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök este az MTI-vel. Csámpai Attila elmondta, hogy nagy erőkkel oltják a tüzet.

 A terület egy részén a fák koronája is ég. Ez Magyarországon ritka. Lakóházat nem érintett a tűz

– emelte ki a szóvivő. A lángokat csaknem száz tűzoltó próbálja megfékezni több mint húsz autóval. A munkálatokban a honvédség is részt vesz. Civilek szintén segítenek az oltásban, sok erőgép dolgozik a helyszínen.

(Borítókép: Olvasónk / Index)