Egri Gábor: A kis benzinkutak többsége nem fog kinyitni a hétvégén

DSC3199
2022.08.19. 15:20
A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke volt a Kibeszélő vendége. A műsorban arról is beszélt, hogy mikor lehet 480 forint alatt az üzemanyag ára, és mit tanácsol az ünnepi hétvégére.

A szervezet a tagokra bízta, hogy kinyitják-e a benzinkútjukat a hétvégén, de Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke arra számít, hogy sokan zárva maradnak, részben elkeseredettségből, részben azért, mert nem lesz üzemanyaguk. 

A tagságunk úgy döntött, hogy mindenki vérmérséklete, elkeseredettsége mentén eldönti, hogy kinyit vagy sem, de úgy gondolom, a kis benzinkutak többsége nem fog kinyitni az ünnepi hétvégén

– hangsúlyozta Egri Gábor.

Magyarországon az üzemanyag-felhasználás zöme belföldi, és főleg motorbenzinben alapvetően belföldi lakossági felhasználás van, ezért azok a töltőállomások, ahol csak gázolaj van, könnyebben vészelhetik át azt a helyzetet, amelyet az ársapka okoz a benzinkút-üzemeltetők számára, hiszen nekik csak piaci áron kell kiszolgálniuk  – mondta Egri Gábor.

A benzinkutakon általában a piaci áras és a hatósági áras üzemanyagok egy helyen vannak, nincsenek elkülönítve. Ez azt jelenti, hogy ha tudunk is 700 forintért importálni, hatósági áron 480-ért kell eladnunk, tehát azt a 220 forint úgymond „bukót” senki nem fogja bevállalni.

Az érdekképviselet vezetője hozzátette: a professzionális nagynyomású pisztolyokon, ahol a tartálypark is úgy van kialakítva, ott már ki tudják szolgálni importból is a piacot, de ez nem meghatározó szegmens.

Minden országban a politika odafigyel a lakosság lelkiállapotára, az üzemanyag pedig hardcore termék. A sajt és a sonka árát nem figyelik, de az üzemanyag árát minden héten bemondják

 – mondta Egri Gábor.

Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy október után már nem lesz szükség az ársapkára, mert a világpiaci ár olyan mértékben fog csökkenni, hogy itthon is 480 forint alá mehet az üzemanyag ára. 

Kibeszélő Egri Gábor

A Kibeszélőből kiderül az is:

  • miért és mióta kérnek kompenzációt az üzemanyagtöltő állomások a kormánytól;
  • hogyan lesz a 20 forintos támogatásból 16 forint;
  • mit remélnek a benzinkutak a zárvatartástól.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Egri Gábor. Fotó: Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Babaváró hitel