Több tízezer diák képességeit fogják tesztelni ősszel

2022.08.19. 20:00
Teljesen új, úgynevezett „kísérleti bemeneti méréssel” fogják tesztelni idén ősszel a negyedikes és az ötödikes diákok szövegértési és matematikai képességeit, de a hatodikosokra, a nyolcadikosokra és a tizedikesekre is vár egy teszt.

Ősszel, szeptember-október elején felmérést készítenek a magyar diákok képességeiről − nyilatkozta Pintér Sándor belügyminiszter még június végén. A miniszter − akkor még csak jelöltként − már május közepén a mérések fontosságáról beszélt a bizottsági meghallgatásokon − írta meg az Eduline.

Valamennyi mérést digitálisan fogják megszervezni, ezekben a jelenlegi országos kompetenciamérésben szereplő típusfeladatokra lehet számítani − közölte a lap kérdésére az Oktatási Hivatal (OH).

A teszteket a következő időpontokban fogják megszervezni:

  • a 10. évfolyamon 2022. szeptember 26. – október 7.,
  • a 8. évfolyamon 2022. október 10–21.,
  • a 6. évfolyamon 2022. október 24. – november 11.,
  • a kísérleti bemeneti mérés a 4. és az 5. évfolyamon 2022. november 14-e és 30-a között lesz.

A magyar diákok képességeit eddig is többször tesztelték: az országos kompetenciamérést minden évben megszervezik a 6., a 8. és a 10. évfolyamon. Ez az iskolások szövegértési képességeire, matematikai eszköztudására, valamint − ez idén újdonság volt − „természettudományos műveltségére” fókuszál.

A hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak emellett idegen nyelvi tesztet is meg kell oldaniuk angolból vagy németből. Emellett az alsósok kivételével tesztelik a diákok fizikai állapotát és edzettségét is.