Itt az állami kitüntetettek listája, tapsoljon vagy háborogjon

D  YT20220819006
2022.08.19. 18:23
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az államalapítás napja alkalmából átadta a Magyar Érdemrend kitüntetéseket pénteken Budapesten.

Gulyás Gergely az államalapítás napja alkalmából tartott, kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen azt mondta: Magyarország születésnapján sikeres születéstörténetet ünneplünk, hiszen Szent István alkotása egy évezred után is élő egység.

A rendezvényen – Novák Katalin köztársasági elnök által adományozva – a Magyar Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje és a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt és Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta Lengyel Györgyi volt miniszteri biztos, közigazgatási államtitkár és kormánymegbízott, példaadó hivatástudattal és a közigazgatás iránti szakmai alázattal végzett vezetői munkája, különösen az igazgatási gyakorlat innovatív fejlesztésében és az egészségipari intézkedések stratégiai megalapozásában vállalt meghatározó szerepe elismeréseként.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztet kapott:

  • Dobos Menyhért László, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója a hazai média területén több mint öt évtizeden át végzett mértékadó szakmai tevékenysége, különösen a Közszolgálati Kódex megalkotásában, valamint a magyar kultúra, a nemzeti identitás és az anyanyelv megőrzését szolgáló torockói Duna-ház létrehozásában vállalt szerepe elismeréseként.
  • Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal volt kormánymegbízottja Vas megye érdekében több évtizeden át végzett példaértékű munkája elismeréseként.
  • Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. Igazgatósága elnöke, korábbi államtitkár, Szolnok volt alpolgármestere, a Közösen Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Egyesület elnöke a nemzeti vagyon védelme, illetve a nemzeti vagyongazdálkodás hosszú távú alapjainak megteremtése érdekében végzett munkája, valamint széles körű társadalmi tevékenysége elismeréseként.
  • Kassai Ferenc építőmérnök, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke a hazai és a határon túli magyar mérnöktársadalom fejlődését szolgáló munkája, valamint elhivatottan végzett, eredményes szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.
  • Weisz Péter, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója mély elhivatottsággal végzett kórházvezetői munkája, valamint közösségformáló tevékenysége elismeréseként.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott:

  • Beran Ferenc Lajos esperes, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Erkölcsteológiai Tanszéke egyetemi docense, a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosa, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tagja kiemelkedő társadalmi és hitéleti tevékenysége, különösen az érdekegyeztetés területén, a Magyar Katolikus Egyház és az Egyházi Oldal képviselőjeként végzett munkája elismeréseként.
  • Gábor Miklós, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága irodavezetője, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke a katolikus ifjúság nevelése és a felnőttképzés elősegítése érdekében folytatott tevékenysége, valamint a hazai és a határon túli magyar katolikus ifjúság magyarországi és nemzetközi programjainak megszervezésében vállalt szerepe elismeréseként.
  • Grunda János görögkatolikus pap, a Nyíregyházi Egyházmegye oktatásügyi tanácsadója a görögkatolikus oktatási és nevelési intézményrendszer kialakítása és fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Halmos Péter István fül-orr-gégész, audiológus főorvos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház nyugalmazott főorvosa Salgótarján és Eger lakóinak egészségügyi ellátása terén végzett több évtizedes, színvonalas gyógyítómunkája elismeréseként.
  • Karasszon Dezső orgonaművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara nyugalmazott egyetemi tanára, orgona és egyházzenei tanszaka megalapítója, a debreceni Schola Calviniana alapító karnagya orgonaművészként és egyházzene-történészként, illetve oktatóként végzett iskolateremtő munkája, példaértékű életútja elismeréseként.
  • Káldi Gyula Pro Architectura és Forster Gyula-díjas építész, a Teleki László Alapítvány kurátora a magyarországi és a határainkon túli magyar épített örökség védelmének szentelt életműve, értékteremtő építészeti tervezői tevékenysége elismeréseként.
  • Ötvös István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete Jelenkortörténeti Tanszéke egyetemi docense, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjának és Katonai Munkacsoportja vezetője a közelmúlt történelmi fordulópontjainak kutatása, valamint a feltárt tényanyag széles körű megismertetése érdekében végzett sokoldalú, példamutató munkája elismeréseként.
  • Öveges László építészmérnök, Kecskemét főépítésze Kecskemét fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú és értékteremtő főépítészi munkája elismeréseként.
  • Papp Judit, a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya Munkaügyi és Munkavédelmi Osztálya nyugalmazott osztályvezetője a közigazgatásban négy évtizeden át magas szintű szakmai tudással, példaadóan végzett munkája elismeréseként.
  • Siklósi Beatrix újságíró, szerkesztő, műsorvezető, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója az értékközvetítés küldetése iránt elkötelezett, több évtizedes szakmai munkája, különösen a Jónak lenni jó! karitatív mozgalom élén végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként.
  • Székely András Bertalan művelődésszociológus, kisebbségkutató, nyugalmazott minisztériumi főtanácsadó a Kárpát-medence népeinek és nemzetiségeinek együttélését segítő kultúr- és kapcsolattörténeti kutatásai, illetve ismeretterjesztő és oktatói tevékenysége elismeréseként.
  • Végerbauer Richárd, a Szentszék Magyarországi Nagykövetsége titkára Magyarország és a Szentszék kapcsolatainak előmozdításában vállalt jelentős szerepe elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott:

  • Berky Anna, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyugalmazott munkatársa, a korábbi Művelődési és Közoktatási Minisztérium és a Határon Túli Magyarok Hivatala volt köztisztviselője, a Sapientia Alapítvány kuratóriuma volt tagja a külhoni magyar közösségek oktatási és kulturális tevékenységének, illetve szakmai programjainak fejlesztése iránt elkötelezett közszolgálati pályája, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem megalapítása és működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Breuer Péter újságíró, a Breuer Press Production Tanácsadó, Kulturális és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, a Heti TV alapítója, szerkesztő-műsorvezetője több mint négy évtizedes hírügynöksége élén, illetve a közéleti kérdéseket formabontó látásmóddal bemutató televíziós csatorna vezetőjeként végzett értékőrző munkája elismeréseként.
  • Brezanóczy Ferenc gyógyszerész, a váci Vácz Remete Gyógyszertár tulajdonos-vezetője, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Pest Megyei Szervezete volt elnöke a gyógyszerészek érdekképviselete területén elért eredményei, valamint több évtizedes szakmai tevékenysége elismeréseként.
  • Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete elnöke a diabétesszel élők érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként.
  • Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója a rászorulók támogatását szolgáló munkája, különösen az Ukrajnából érkező menekültek és a Kárpátalján élők megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Révészné Osgyán Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat szóvivője, segélyezési programigazgatója, a Baptista Női Misszió vezetője a Baptista Szeretetszolgálat tevékenységének koordinálása során végzett kiemelkedő tevékenysége, különösen az ukrajnai menekültek megsegítését szolgáló munkája elismeréseként.
  • Révfalvi Dorottya szociális munkás, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja vezetője szociális és humanitárius területen végzett három évtizedes munkája, valamint az Ukrajnából érkező menekültek megsegítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.
  • Szeverényi János lelkész, az Evangélikus Missziói Központ – Magyar Evangélikus Rádiómisszió igazgatója, a Híd evangélikus missziói magazin főszerkesztője az egész Kárpát-medencére kiterjedő rádiómissziós szolgálata, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület újjászervezése érdekében végzett munkája, illetve a legszegényebbek körében folytatott szociális tevékenysége elismeréseként.
  • Yanchev Tancho Popganchevnek, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház lelkésze a magyarországi bolgár ortodox közösség körében végzett több mint négy évtizedes lelkipásztori szolgálata elismeréseként.

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott:

  • Békési János Emil, a Kamerával az Erdőért Egyesület alapító tagja a civil szervezetek tevékenységének bemutatása és népszerűsítése érdekében végzett munkája elismeréseként.
  • Bodor Lászlóné, a Tolna Megyei Kormányhivatal Tamási Járási Hivatala nyugalmazott osztályvezetője a közigazgatásban végzett több mint három évtizedes, magas színvonalú munkája elismeréseként.
  • Gurály Edina Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete igazgatója a rászorulók támogatása, különösen az Ukrajnából érkező menekültek megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.
  • Sebő Tamás Péter, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Esztergomi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya vezetője, járási főállatorvos a közigazgatás állategészségügyi területén végzett több évtizedes, magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként.
  • Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Vészhelyzetkezelési Munkacsoportja vezetője az elmúlt évek humanitárius katasztrófahelyzeteiben tanúsított rendkívüli helytállása, valamint vezetői tevékenysége elismeréseként.
  • Szabó Ildikó egykori atléta, olimpiai 5. helyezett távolugró példaértékű sportpályafutása elismeréseként.
  • Szedmák Tamás, a kiskőrösi Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület alelnöke a civil közösség érdekében végzett munkája, valamint a Bács-Kiskun megyei civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatásában vállalt szerepe elismeréseként.
  • Tolnai Sándor, a salgótarjáni Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány alapító kuratóriumi tagja a civil közösség érdekében végzett munkája, valamint a Nógrád megyei civil szervezetek tevékenységének szakmai támogatásában vállalt szerepe elismeréseként.
  • Tóth Zoltán István, a Vas Megyei Kormányhivatal Celldömölki Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya vezetője, járási főállatorvos a közigazgatás állategészségügyi területén végzett magas színvonalú szakmai munkája elismeréseként.

Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott:

Kuzma Endre ácsmester, egyéni vállalkozó Pányok és térsége oktatási, egyházi és magántulajdonú épületei tetőszerkezetének kialakítása és felújítása során végzett több mint négy évtizedes, magas színvonalú szakmai munkája, valamint a község érdekében végzett elkötelezett közösségi tevékenysége elismeréseként.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (középen) a díjazottak társaságában az államalapítás napja alkalmából tartott állami kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen a Károlyi–Csekonics-palotában 2022. augusztus 19-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)