Férfiaknak szánt, veszélyes étrend-kiegészítőre bukkant a Nébih

2022.08.19. 09:56
Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól – közölte a Nébih a honlapján pénteken.

A Perfect Play Kft. által üzemeltetett webáruházban végzett hatósági mintavételt a hivatal. Bár a próbavásárlás eredeti tárgya egy másik termék volt, végül a webáruház által ajándékba küldött étrend-kiegészítőről állapította meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hogy szildenafil gyógyszerhatóanyagot tartalmaz, és a mért 58,34 milligramm mennyiség már terápiás dózisnak számít – írja a közlemény.

GentleManus front
Fotó: Nébih

A szildenafil hatóanyag a merevedési zavarok terápiájában használatos vegyület. Az ilyen készítmények hatóanyag-tartalma 25–100 milligramm között mozog, kiadásuk Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött – ismertette a hivatal.

Kiemelték, gyógyszerhatóanyagot élelmiszerekben (amelynek az étrend-kiegészítők is minősülnek) tilos felhasználni, az kizárólag az engedélyezett, felügyelt módon előállított gyógyszereknél engedhető meg – írta meg az MTI. 

A termék fogyasztása a vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent, ezért a hivatal minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül azonnali hatállyal elrendelte, hogy a terméket vonják ki a forgalomból, és hívják vissza a fogyasztóktól. Az ügyben eljárás folyik, a hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki – zárják a közleményt.