Hatalmas tűz ütött ki Budapest XVIII. kerületében

2022.08.19. 18:24

Nagy területen, mintegy nyolc hektáron égett az aljnövényzet a XVIII. kerületben, a Kettős-Körös utca melletti részen – közölte péntek délután a katasztrófavédelem. Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltók és a fóti önkéntes tűzoltók vonultak nagy erőkkel.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a 18. kerületi Ittlakunk.hu oldal kérdésére azt mondta, a legmagasabb riasztási fokozatot rendelték el. Az aljnövényzet mellett bozótok és fák is lángra kaptak, a tűz lakóházakat is veszélyeztet – jelezte a szóvivő. Hozzátette: az oltást nehezíti a hőség és az, hogy a terület tagolt, csak földutakon megközelíthető. Ha szerencséjük lesz a tűzoltóknak, akkor a főváros felé közelítő eső megkönnyíti a munkájukat, ahogy azt Pécsett is megtette pár órával korábban.

A Ripost úgy értesült, hogy a hatalmas füstfelhőt a Havanna lakótelepen is látni lehetett. A 10-15 hektáron égő, ötös fokozatú tüzet mostanra a tűzoltók körbekerítették, de az újból és újból fellángol. A telephelyek környékéről, úgy látszik, sikerült a közvetlen veszélyt elhárítani – közölte a bulvárlap.

Frissítés: 

Sikerült megakadályozni a lángok továbbterjedését a tűzoltóknak Budapest XVIII. kerületében péntek este – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Kolozsi Péter elmondta: a délután még mintegy nyolc hektárt érintő tűz a feltámadó szélben, a kiszáradt aljnövényzeten 56 hektárra nőtt a Kettős-Körös utcában. Cserjék, bokrok, fák lombkoronái is lángoltak. A tűz gyors terjedése lakóingatlanokat is veszélyeztetett. Ezért további erőket riasztottak a helyszínre.

Huszonöt tűzoltójármű és több mint száz – hivatásos és önkéntes – tűzoltó vett részt az oltásban. A tűzoltók fele az erdős területen a lángok megfékezésén dolgozott, míg másik csoportjuk a családi házakat védte – ismertette a helyettes szóvivő.

Estére sikerült körülhatárolniuk a lángokat. Még kutatóegységek gyalogosan körbejárják a helyszínt további „beizzások” után kutatva, míg teljesen eloltják a lángokat – közölte Kolozsi Péter.