Minden megyére kiadták a figyelmeztetést, hevesebb viharok is lehetnek az államalapítás napján

D  VG20220521002
2022.08.20. 06:34 Módosítva: 2022.08.20. 06:35
Zivatarveszély miatt valamennyi megyére kiadta a figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, nyolc megyében ráadásul narancssárga riasztás van érvényben felhőszakadás miatt. Az ország északkeleti részében melegebb idő valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 36 fok között alakulhat.

Szombaton javarészt erősen felhős időre kell számítani, több helyen lehetséges csapadék, valamint hevesebb viharok kialakulása, amit felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek – írja az Időkép.

A prognózis szerint többfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 36 fok között valószínű, északkeleten ugyanakkor melegebb lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország minden megyéjére kiadták a figyelmeztetést zivatar miatt. Nyolc megyében riasztás van érvényben felhőszakadás miatt.

Az alábbi térségekben intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat:

  • Pest megye,
  • Baranya megye,
  • Bács-Kiskun megye,
  • Fejér megye,
  • Komárom-Esztergom megye,
  • Nógrád megye,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye,
  • Tolna megye.

Zivatarokra továbbra is több hullámban kell számítani, legfőképp a Dunántúlon és az ország középső, észak–déli sávjában. Az északkeleti országrészben kisebb valószínűséggel lehet dörgés.

Délben születik döntés a tűzijátékról, a légiparádét már lefújták

Mint arról az Index beszámolt, az operatív törzs döntésének értelmében a rendezvényszervezőkre bízzák, hogy lefújják-e az augusztus 20-i eseményeket, beleértve a tűzijátékot. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közleményében úgy fogalmazott: „Jelenleg a rendezvények folytatását és megrendezését lehetetlenné tevő körülmények nem állnak fenn.”

Ezzel együtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb átfogó előrejelzése és helyzetértékelése alapján az időjárási körülmények „nagyfokú bizonytalanságot mutatnak, de általában véve romlanak”.

Hogy milyen lesz, ha lesz, a tűzijáték Budapesten, arról az Index videócsapata forgatott. Az Iványi Árpáddal és alkotótársával, Réti Barnabással készült beszélgetést itt nézheti meg

Az operatív törzs vezetője korábban azt közölte: a várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad a szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádé.

(Borítókép: Zivatarfelhők egy pipacsos rét felett a Kis-Balatonnál Zalavár közelében 2022. május 21-én este. Fotó: Varga György / MTI)