Ezért maradt el a tűzijáték

DMARC20220820010
2022.08.20. 16:29
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep lebonyolításért felelős operatív törzs úgy döntött, nem rendezik meg az államalapítás alkalmából tervezett tűzijátékot. Az előrejelzések alapján szombaton délután zivatarokra, felhőszakadásra lehet számítani, így több helyen intenzív eső és viharos széllökések is előfordulhatnak.

Szombaton gyakran erősen felhős lesz az idő, és több tájegységünkön kell számítani záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetnek – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint többfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 36 fok között alakul, északkeleten lesz a legmelegebb.

Az egész ország területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint elsődleges veszélyforrást a villámlást jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés hat megyében van érvényben. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. 

időjárás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt Pest, Baranya, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében. Itt rövid idő alatt akár 50 millimétert meghaladó csapadékra is lehet számítani.

Az Időkép szerint a péntek este átvonuló és szombat délelőtti zivatarok összességében többfelé 30-40 milliméter csapadékot hagytak maguk mögött. Mint írják, főként a középső tájakon, a Duna vonalának széles sávjában enyhült az aszály.

Azonban vasárnap is sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra. A szél a Dunántúlon és a zivatarok környezetében járhat erős, viharos lökésekkel. Több helyen kiadós mennyiségű csapadék hullhat le, néhol villámárvizek alakulhatnak ki. Napközben 19–27 fokra van kilátás, keleten lehet a legmelegebb, a Dunántúlon a leghűvösebb.

Elmarad a tűzijáték

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt úgy döntött az augusztus 20-ai nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs, hogy nem rendezik meg az államalapítás alkalmából tervezett ünnepi tűzijátékot. Az ünnepséget lezáró eseményre eredetileg 21 órától került volna sor, a tervek szerint augusztus 27-én, szombaton 21 órától pótolnák.

A szombaton reggel 9 órára tervezett légi parádét a Magyar Honvédség szakértőinek döntése alapján már pénteken lefújták. 

(Borítókép: Zivatarfelhők a budai hegyek fölött 2022. augusztus 20-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)