Mutatjuk, kik kapták idén a legmagasabb magyar állami kitüntetést

2022.08.20. 16:15
Szombaton a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet adta át Novák Katalin köztársasági elnök Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnek és Rofusz Ferenc Kossuth-díjas rajzfilmrendezőnek, a nemzet művészének. A ceremóniára Budapesten, a Sándor-palotában került sor.

A legmagasabb magyar állami kitüntetésnek számító Magyar Szent István-rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál. A kitüntetést Novák Katalin köztársasági elnök adta át Miklósa Erikának és Rofusz Ferencnek.

A kitüntetést 2013-tól augusztus 20-án adományozza a köztársasági elnök (aki tisztségénél fogva maga is kitüntetett). A Magyar Szent István-rendnek nincsenek osztályai, nők is megkaphatják, de a jelvény ugyanolyan, mint Mária Terézia korában volt.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) díjban Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, antropológus, a Magyar Érdemrend nagykeresztje (katonai tagozat) elismerésben Benkő Tibor vezérezredes részesült, írja az MTI.