Téves információk alapján dönthetett a tűzijátékról az operatív törzs

D MTZ20210820069
2022.08.21. 00:00 Módosítva: 2022.08.21. 16:14
Feltehetőleg meg lehetett volna tartani a tűzijátékot augusztus 20-án. Azért maradhatott el a rendezvény, mert az operatív törzs téves adatokat kapott az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) – írja a Mandiner.

Már pénteken este (2022. aug 19-e, 18 óra 55 perc a hír kiadásának dátuma) azt prognosztizálta az OMSZ az MTI-n keresztül, hogy Budapestre, valamint Pest megyére másodfokú riasztást kell kiadni zivatarveszély miatt – egyébként ez a riasztás szinte egész Magyarországot érintette. Emellett az ország nagy részére felhőszakadás miatt is figyelmeztetést adtak ki: „A térséget elérő hullámzó hidegfront hatására zivatarokra kell számítani. Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás lehet a fő veszélyforrás” – áll az OMSZ péntek esti, valamint szombat reggeli előrejelzésében.

Szombaton sem sikerült rendesen megjósolni az időjárást

Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs augusztus 20-án 12 órakor ülést is tartott.

Azonban – a Mandiner cikke szerint – ekkor az operatív törzs az alábbi tájékoztatást kapta az Országos Meteorológiai Szolgálattól:

„2022. 08. 20-a időjárása a nap hátralévő részében a következőképpen alakul: déli irányból folytatódik a frontálzóna áthelyeződése a Kárpát-medence térségébe, így az időjárás csapadékos jellege az este folyamán is megmarad. Mivel a reggeli óráktól hosszabb-rövidebb megszakításokkal fordult elő csapadék, és ez folytatódik a délutáni órákban is, így a felhőalapok csökkenése várható. Jelenleg Budapesten a felhőalap nagyjából 1300 m, alatta a csapadék miatt beképződött foszlányfelhőzet 1000FT-en (kb. 300 m) helyezkedik el. Az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén, így estére a felhőalap 2500-3500FT (kb. 800-1100 m) közé csökken majd, mely tartós csapadékban szintén 1000FT (300 m) körüli felhőalapokat vonz magával. A szél az esti órákban ÉNY-i irányú lesz, a legerősebb lökések erőssége 25–30 km/h között valószínű.”

Ennek értelmében a kormány által kijelölt operatív törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

A kormány is ezt kommunikálta

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint az augusztus 20-i rendezvények alatt az operatív törzs vezetője 13.30-kor a közösségi médiában posztolta a döntést. Ebben a legfigyelemreméltóbb, hogy a bejegyzése első pontja az, hogy „az előre jelzett időjárási körülmények között nem biztonságos a tűzijáték megtartása”. Majd úgy folytatta – a bejegyzésének harmadik mondatában –, hogy „az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapítottuk, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött” az operatív törzs.

Az OMSZ elnézést kér

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai Facebook-posztjában elnézést kért. A bejegyzésüket úgy zárták, hogy „a tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek alapján nem valósultak meg.

Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg.

Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért”.

A posztjukból egyértelműen kiderül, hogy bár nem szándékosan, de az operatív törzset félretájékoztatták a várható időjárásról. Így a kormányzati szerv a hozzájuk eljutott információk alapján a legbiztonságosabb döntést hozta meg.

A programok biztonságosan lezajlottak

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kovács Zoltán később arról tájékoztatta az embereket, hogy az operatív törzshöz napközben beérkezett információk szerint az ünnepi rendezvények – a rossz időjárási körülmények ellenére – augusztus 20-án is biztonságosan zajlottak le.

Az Országházban a Szent Koronát 18 óráig 5920-an nézték meg. A napközbeni budapesti programokon a rossz idő ellenére is több tízezren vettek részt. Országosan szombaton 414 rendezvényt szerveztek: ezek közül

  • 334 állami, illetve önkormányzati,
  • 55 kulturális,
  • 7 a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó,
  • valamint 18 más jellegű.

Az egész országban a legnagyobb rendben, rendőri intézkedés nélkül zajlanak az ünnepi programok – hangsúlyozta Kovács Zoltán. Az operatív törzs vezetője felidézte: ahogy korábban jelezték, a 21 órára tervezett tűzijátékot elhalasztották. A tervek szerint a tűzijáték új időpontja jövő szombat 21 óra.

(Borítókép: Máthé Zoltán / MTI)