Ujhelyi István: A veszélyhelyzet miatt titkolják, mennyibe került a fideszes politikusok amerikai útja

2022.08.22. 12:05
Egyelőre hiába fordult közérdekű adatigényléssel a kormányhoz Ujhelyi István, a fideszes politikusok amerikai útjának részletei máig tisztázatlanok. Az európai parlamenti képviselő arról tájékoztatott, hogy a kormány a 15 napos határidő lejárta után a veszélyhelyzetre hivatkozva újabb 45 napot kért a válaszadásig.

Ujhelyi István több mint tizenöt nappal ezelőtt, augusztus elején fordult közérdekű adatigényléssel az illetékes minisztériumokhoz, hogy megtudja Orbán Viktor és delegációja legutóbbi amerikai útjának részleteit.

A közérdekű adatigénylésről az Indexen is hírt adtunk, az MSZP európai parlamenti képviselője már akkor jelezte, hogy álláspontja szerint az út egyértelműen pártpolitikai jellegű volt, az nem szolgálta az államügyeket.

Mint ismert, Orbán Viktor augusztus elején utazott az Egyesült Államokba, ahol nyitóbeszédet tartott a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference). A magyar kormányfő emellett Donald Trumppal is megbeszélést folytatott.

Ujhelyi István többek között arra volt kíváncsi, hogy pontosan kik és milyen minőségben kísérték el Orbán Viktort az Egyesült Államokba, milyen forrásból fedezték a költségeket, vagy hogy milyen közérdek indokolta a katonai szállítógépnek mondott kormányzati magángéppel történő utazást.

A kormány megvárta, amíg a törvényileg előírt 15 napos válaszadási határidő lejár, majd írásban azt közölték velem, hogy a választ csak 45 napon belül küldik majd meg, mert annak tizenöt napon belül történő teljesítése »veszélyeztetné a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatok ellátását«

– számolt be a fejleményekről a szocialista politikus, aki szerint a helyzet egyértelmű, szerinte a kormány arra játszik, „hátha elfelejtjük a dolgot”.

„De nem fogjuk. Az a minimum, hogy tételesen és részletesen elszámolnak a közpénzből finanszírozott politikai propagandaturnéval. Ha ehhez 45 napra van szükségük, kivárjuk. Nehogy veszélyeztessük a közfeladatok ellátását” – jegyezte meg Ujhelyi István.