Kemenesi Gábor az OMSZ-ügyről: A politika magára hagyta az értelmet, és a suttyóságra épített

STA3961
2022.08.23. 13:05
Kemenesi Gábor szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek kirúgása a szakmaiság és a tudomány elleni támadás is. A virológus szerint nem szabad csendben maradni, és ki kell mondani, ha valami rossz.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa a Twitteren reagált az OMSZ két vezetőjének menesztésére. 

A mindenkori politika magára hagyta az értelmet, és a suttyóságra épített, itt sosem volt cél értelmes társadalmat építeni, a rettegő/gyűlölködő/függő könnyebb játszótér a politikusnak. Ennek kedvez a mostani OMSZ-ügy is, akik nem értik, mi az a 80 százalék valószínűség, most ünnepelnek

– fogalmazott a virológus. Úgy véli, mindez ugyanakkor a szakmaiság és a tudomány elleni támadás is, amelynek a spektruma jóval túlmutat a mostani ügyön, mivel a vakcinák esetében szintén a valószínűségeket kellene felfognia a társadalomnak. Elmondása szerint itt is

a valószínűségeket kellett volna felfogni, de sosem láthattunk ilyet, a vakcináknál is a politikában bevált karakterre építést választották. MB arcát nézhettük számok, tudományos adatok közlése nélkül, azt sem az értelemre építették.

A virológus szerint ezek mind olyan momentumok és eljárások, amelyek hosszú távon is „lejtmenetre és a haszonleső politika számára kiszolgáltatottá, a populizmusra fogékonnyá” teszik a társadalmat. Közben nem meglepő, hogy virágoznak a vírustagadó, konteó- és háttérhatalom-hívő mozgalmak – tette hozzá.

Értelmiségiként és értelmes emberként igazi szenvedés ezt megélni, ugyanakkor nagyon nagy a felelősség is, hogy ez mihamarabb változzon. Szerintem a legfontosabb, hogy nem szabad csendben maradni, ki kell mondani, ha valami rossz. Az OMSZ kirúgási ügy rossz, nagyon rossz

– írta Kemenesi Gábor bejegyzésében.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfő délután mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. A menesztést ugyan nem indokolták meg, ám az ügy előzménye az lehet, hogy az OMSZ téves információi alapján dönthetett a tűzijáték elhalasztása mellett az operatív törzs. A menesztés miatt a meteorológiai szolgálat vezetői állásfoglalásban fogalmazták meg, hogy a döntést elfogadhatatlannak, alaptalannak és az operatív törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartják.

(Borítókép Kemenesi Gábor. Fotó: Sóki Tamás / Index)