Ősztől a Kúria elnökének feleségével dolgozik majd egy bírói tanácsban Kovács Zoltán testvére

2022.08.23. 14:24

Szeptember 1-jétől ugyanabban a bírói tanácsban dolgozik majd a Fővárosi Ítélőtáblán a Fővárosi Törvényszék (FT) elnökének felesége, Kovács Éva, amelynek tanácselnöke Kovács Helga Mariann, Varga Zs. András Kúria-elnök felesége – írja a Népszava az ítélőtábla hatályos ügyelosztási rendjéről.

A lap információi szerint Kovács Éva Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárának testvére.

Korábban a brit Guardian Observerben jelent meg az a hír, hogy a magyar kormány az uniós források megszerzése érdekében többek között épp azt igyekszik igazolni az Európai Unió felé a jogállamisági eljárás alatti egyeztetéseken, hogy a bíróságok a kormánytól és a politikától függetlenül működnek Magyarországon.

A Kúria sajtóosztálya szűkszavú közleményben reagált az ügyre, amelyben leszögezték: 

ÖSSZE NEM FÜGGŐ ESEMÉNYEK ÖSSZEKAPCSOLT BEMUTATÁSA ÉRDEKES LEHET, DE VALÓS NEM. A KÚRIA ELNÖKÉNEK SEMMILYEN SZEREPE NINCS AZ ÍTÉLŐTÁBLAI PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁBAN.

Mint írják, Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát a pályázatok elbírálásakor. Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból.