A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az LMP a Vodafone felvásárlása miatt

2022.08.23. 09:40
Az LMP a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult (GVH) a Vodafone állami felvásárlása miatt. Az ellenzéki párt szerint a hivatalnak ki kellene vizsgálnia, mennyiben felel meg a távközlési cég felvásárlása a piac tisztességes szabályainak.

A LMP a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul, hogy vizsgálja ki, mennyiben felel meg a Vodafone állami felvásárlása a piac tisztességes szabályainak – közölte az ellenzéki párt az MTI-vel.

Közleményében az LMP úgy fogalmaz: a gazdasági válság közepén nincs a 100 legfontosabb probléma között a távközlési cég felvásárlása, „miközben a kormány nem tudja kezelni a hipermagas inflációt, a katások százezreinek helyzetét, vagy éppen a közszférában dolgozók anyagi ellehetetlenülését”.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a 4iG Nyrt. a Magyar Állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Europe BV-vel, hogy megszerezze Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-nek a százszázalékos részvénycsomagját.

A közleményből kiderült: az akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a magyar állam részesedése 49 százalék lehet. A tranzakció értéke (Enterprise Value) 715 milliárd forint.