Ujhelyi István látni akarja, mit válaszolt a kormány az Európai Bizottságnak

D  TT20210322066
2022.08.23. 12:31
Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormány már jóval finomabb hangot üt meg az Európai Bizottsággal, mint korábban, mégsem várható teljes megegyezés.

„Miniszter asszony, látni akarjuk a kormány válaszát!” – ezzel a felütéssel fogalmazott meg nyílt levelet Ujhelyi István arra reagálva, hogy a magyar kormány határidőig elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban.

„A magyar kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja. A magyar kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a Bizottsággal” – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter.

Ujhelyi István szerint az jól látszik, hogy a Fidesz-kormány „már jóval finomabb hangot” üt meg, „nincs ingerült sorosozás, zsarolásról vagy óvodások nemváltoztató műtétjeinek megakadályozásáról szóló, egyébként teljesen értelmetlen propagandaszöveg, hanem egy látszatra együttműködő magyar fél”.

Az MSZP európai parlamenti képviselője azonban úgy véli, a kérdés az, hogy „mi van a látszat mögött valójában”.

„Tudható, hogy az Európai Unió jogosan elégedetlen a Fidesz-kormány eddigi látszatintézkedéseivel és ígéreteivel, ehelyett érdemi garanciákat és érdemi változtatásokat vár el. Ha a magyar kabinet valóban átfogó intézkedéscsomagot küldött el Brüsszelbe, és ez minden aggályt orvosol, akkor semmi akadálya, hogy nyilvánosságra hozzák a teljes levelet! Minimálisan elvárható, hogy a kormány nyitott lapokkal, nem pedig a magyar emberek háta mögött és a magyar emberek bőrére egyezkedik az unió vezetésével. Hozzák tehát nyilvánosságra a teljes levelezést, ez alapvető és jogos követelés a kormánnyal szemben!” – fogalmazott Ujhelyi István.

A képviselő hozzátette: félő, hogy a miniszterelnök továbbra sem fogja tudni elengedni hatalomgyakorlásának a lényegét, és továbbra sem fogja tudni megváltoztatni a már kiépült – „és alapvetően az uniós pénzek lenyúlására kiépült” – hatalmi rendszerét. Ujhelyi István szerint így az várható, hogy nem lesz teljes megegyezés, és a Magyarországnak járó uniós források egy részét „szinte bizonyosan elveszítjük”, ami „a Fidesz kizárólagos felelőssége lesz”.

Ujhelyi István nyílt levele végén azt írta: jelenleg a miniszterelnök és a saját maga által beszűkített mozgástere a gátja annak, hogy meg lehessen egyezni az Európai Unióval.

A szocialista európai parlamenti képviselő már augusztus 21-i nyílt levelében is azt követelte, hogy ha a kormány magabiztos az igazában, és nincs semmi rejtegetnivalója, akkor hozza nyilvánosságra az Európai Bizottsággal való levelezését.

(Borítókép: Ujhelyi István 2021. márciusban. Fotó: Kovács Attila / MTI)