Rendőrökre akart támadni egy férfi az augusztus 20-ai ünnepségen

2022.08.24. 12:14
Letartóztattak egy férfit, aki arra készült, hogy – társaival együtt – az augusztus 20-ai, budapesti ünnepség biztosításában részt vevő rendőröket támad meg – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a 34 éves, Bács-Kiskun megyei férfi augusztus 16-án üzenetküldő alkalmazásban hozott létre egy – mintegy kétszáz főt számláló – csoportot azzal a céllal, hogy hivatalos személyek elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésére szólítson fel, ilyen bűncselekmények elkövetését megszervezze, illetve ahhoz társakat toborozzon – írja az MTI.

Az elkövető a rendőrök elleni támadáshoz szükséges eszközöket is beszerzett: gázspray-t, gázöngyújtó töltőgázt, illetve különböző kiszerelésű pirotechnikai eszközöket – tették hozzá.

A nyomozó ügyészség a férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közreműködésével azonosította, majd a Terrorelhárítási Központ segítségével őrizetbe vette, és hivatalos személy elleni erőszak előkészületének vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

Az ügyészség az augusztus 19-én tartott, több helyszínt érintő összehangolt bűnügyi akcióban a Készenléti Rendőrség segítségével az elkövető lakásán végrehajtott kutatás alkalmával – informatikai eszközök mellett – különböző pirotechnikai eszközöket foglalt le. Az elkövető által külföldről rendelt nagy teljesítményű petárdák éppen a kutatás idején érkeztek meg – írta az ügyészség.

A bíróság az ügyészség indítványára a büntetlen előéletű gyanúsított letartóztatását augusztus 21-én – arra figyelemmel, hogy fennáll a bizonyítás megnehezítésének veszélye – egy hónap időtartamra elrendelte. A döntés ellen a gyanúsított – aki tagadta a bűncselekmény elkövetését – és védője fellebbezést jelentett be.

A nyomozó ügyészség a csoport tagjai közül még egy 35 éves férfit hallgatott ki gyanúsítottként, aki a cselekmény elkövetését elismerte. A közlemény szerint a férfi szabadlábon védekezik.