Az állam nem fizet az elhalasztott tűzijáték ideje alatti területhasználatért

DLAPE20210820403
2022.08.24. 08:27
Az állami ünnep lebonyolításával összefüggő díjmentes területhasználatról szóló rendelet érkezett.

„A Kormány 325/2022. (VIII. 23.) Korm.rendelete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról” címmel jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt rendelet az állami ünnepek ideje alatti díjmentes közterület-használatról szól:

Ha a közterület használatára az Alaptörvény J) cikk (2) bekezdésében meghatározott hivatalos állami ünnep méltó megtartásával összefüggésben kerül sor, az állami ünnep – az előkészítést és a lebonyolítást is magában foglaló – megtartásával kapcsolatos közfeladat ellátására kijelölt szervezet az állam, illetve a fővárosi vagy a fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonában álló, az Étv. 54. § (5c) bekezdésében meghatározott közterületeket – a 2022. augusztus 26. és a 2022. szeptember 1. napja közötti időszakra is – díjmentesen használhatja.

Az augusztus 20-i tűzijátékot a várhatóan kedvezőtlen időjárás miatt augusztus 27-re halasztották. Az előrejelzés végül pontatlannak bizonyult, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és elnökhelyettesét nem sokkal később menesztették, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tűzijátéktól függetlenül is megszületett volna ez a döntés.

(Borítókép:  Lakatos Péter/MTI)