A Magyar Tudományos Akadémia kivizsgálná az OMSZ vezetőinek menesztését

HNT 6142
2022.08.24. 16:55
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás közleményben reagált az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetői kirúgásának hírére. A közlemény szerint felkérték az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottságát, hogy készítsen jelentést az OMSZ augusztus 20-ra vonatkozó előrejelzésével kapcsolatban, valamint felkeresték a Technológiai és Ipari Minisztériumot is.

Magyarország alapvető érdeke, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, a tőle elvárható legnagyobb gondossággal, a kormány, a tudományos közösség és a társadalom bizalmára érdemesen lássa el feladatát – írja Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott, azonban a részletek nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni. 

Tekintettel arra, hogy az OMSZ közfeladatait csak megfelelő tudományos háttérrel, kiemelkedő meteorológus szakemberek és tudományos műhelyek részvételével tudja ellátni, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte Geresdi István egyetemi tanárt, az MTA doktorát, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága elnökét, hogy bizottságával jelentés formájában válaszolja meg az alábbi két kérdést:

  • Az augusztus 20-ra vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az OMSZ az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el?
  • Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?

Mint írják, az MTA vezetése fontosnak tartja, hogy a kormányzati döntéseket támogató tudományos tanácsadás mindenkor tényszerűen, szakszerűen és illetéktelen befolyásolástól mentesen történjen. Ezért a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztériummal is felvették a kapcsolatot, és jelezték, hogy együttműködnének velük az OMSZ tudományos hátterének megerősítésében. 

A bizottsági jelentésről és a további lépésekről az Akadémia nyilvános tájékoztatást fog adni – áll a közleményben.

Az utolsó utáni csepp

Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfő délután mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

A menesztést akkor nem indokolták meg, ám az ügy előzménye az lehet, hogy az OMSZ téves információi alapján dönthetett a tűzijáték elhalasztása mellett az operatív törzs. A menesztés miatt a meteorológiai szolgálat vezetői állásfoglalásban fogalmazták meg, hogy a döntést elfogadhatatlannak, alaptalannak és az operatív törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartják.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy az OMSZ két vezetőjének menesztésekor a technológiai miniszternek nincs indoklási kötelezettsége, valamint azt is hozzátette, hogy a tűzijátékot érintő előrejelzés téves volta ellenére is menesztették volna a két vezetőt. 

Nem is az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban

– fogalmazott a tárcavezető, aki megerősítette, hogy a kormány helyesnek tartja Palkovics László döntését.

A technológiai és ipari miniszter később egy interjúban kifejtette, hogy az OMSZ vezetőit nem az augusztus 20-i előrejelzés miatt menesztették, hanem elmondása szerint az elmúlt években tapasztalható működésbeli hiányosságok indokolták.

Palkovics László arról is beszélt, hogy az operatív törzs tevékenységét nem vizsgálják ki, mivel „ők úgy tudták, hogy esni fog, és van esély a viharra, így le is mondták a rendezvényt. Azt azonban tényleg meg kell vizsgálni, hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni.”

Petíció indul a menesztett vezetők melletti kiállásként

Az OMSZ elbocsátott vezetői melletti kiállásként a Mindenki Magyarországa Mozgalom online petíciót indít. Közleményükben azt írják, elítélik azt „a pártállami időket idéző működésmódot”, ahogy elbocsátották az OMSZ két munkatársát, akiknek mindössze „annyi volt a bűnük, hogy végezték a munkájukat, és igyekeztek megelőzni, hogy ismételt tragédia történjen az augusztus 20-i ünnepségen”.

„Petíció aláírásával tiltakozunk a politikai nyomásgyakorlás ellen, valamint hogy bűnbaknak kiáltsák ki a tudományos élet munkatársait” – áll a közleményben.

Megvan az OMSZ ideiglenes vezetője is

A meteorológiai szolgálat gazdasági elnökhelyettesét, Hanyecz Lászlót bízta meg ideiglenesen az elnöki jogkör gyakorlásával a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) – tudta meg az ATV Heti Napló című műsora.

A megbízásról az OMSZ-t hivatalos levélben értesítették a minisztérium hivatali kapuján keresztül. A változásról a munkatársakat sem személyesen, sem e-mailben nem tájékoztatták, Hanyecz László az elnöki pozíció betöltéséig látja el a feladatát. Az ATV információ szerint ő volt az egyetlen, aki nem írta alá a meteorológiai szolgálat két vezetőjének menesztése miatt megfogalmazott tiltakozólevelet.

(Borítókép: A Magyar Tudományos Akadémia épülete. Fotó: Nagy Tamás / Index)