Pintér Sándor utasítására kötelező IQ-tesztnek vetik alá az állami gondozott gyerekeket

ALJ 9565
2022.08.24. 20:42
A Belügyminisztérium utasítása alapján kötelező IQ-tesztnek kell alávetni minden, a magyarországi állami gondoskodásban élő 6–18 év közötti gyereket.

A HVG értesülései szerint kötelező felmérést a gyámoknak kell koordinálniuk, de arról semmilyen tájékoztatást sem kaptak, hogy erre mi szükség van. Egy orosz nyelvű honlapon fellelhető teszt magyar fordítása alapján kell elvégezni az úgynevezett „pályaalkalmassági/IQ felmérést”. A Belügyminisztérium utasítása csak a „normál szükségletű” gyermekeket érinti, a tartósan beteg vagy a speciális nevelési igényűekre nem tér ki. 

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat augusztus tizedén kapta meg a Belügyminisztérium utasítását tartalmazó levelet: ezt aztán Erdei Sándor, az OGYSZ igazgatója küldte ki a 19 megyei TEGYESZ vezetőinek. Két szakaszban tervezik végrehajtani a felmérést, először a 6 és 12 év közötti, majd pedig a 13 és 18 év közötti gyermekeken – a gyermekvédelmi gyámok közreműködésével. 

Ha a gyermek gyámja valami miatt nem tudja végrehajtani a tesztet, akkor a nevelőszülőhöz vagy annak a gyermekotthonnak a nevelőjéhez lehet fordulni, ahol a gyermek él. A kitöltés végeztével a gyermek kap egy egyedi azonosítót: a gyámnak ezzel az azonosítóval ellátva kell elküldenie az eredményt annak a szakszolgálatnak, amelyik a megyei területi gyermekvédelemért felel. Ők pedig – miután összesítették az adatokat – elküldik az OGYSZ központjának augusztus 25-ig.

E szerint a teljes felmérésre, adatszolgáltatásra és összesítésre mindössze 15 napot kaptak az érintettek. 

A Belügyminisztérium által kiküldött útmutatóban a teszt linkje is szerepel: erre kattintva az orosz nyelvű testometrika.com oldalra lehet bukkanni. A cég honlapján 309 teszt található, kizárólag orosz nyelven. Az üzemeltetőkről azonban semmilyen információt sem lehet találni, se a székhely, se a telefonszám vagy az e-mail-cím nincsen feltüntetve. 

A HVG-nek annyit sikerült kiderítenie, hogy amerikai, orosz, belorusz és ukrán szakértők fejlesztik a teszteket, arra azonban nem derült fény, hogy az adatokkal mi történik. 

(Borítókép: Pintér Sándor. Fotó: Aradi László / Index)