Az MTA doktora szerint az OMSZ-vezetők leváltása politikai döntés volt

223784
2022.08.25. 21:49
Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége Váradi András, az MTA kutatója, a Stádium 28 Kör alapító tagjaja volt, aki a politika tudományra gyakorolt hatásáról beszélt.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki vendége Váradi András biokémikus az MTA doktora, a Stádium 28 kör alapítója, akik a társadalmilag fontos döntésekről nyilvánulnak meg a tudomány szempontjából.  „A naplemente ideje jobban leírható, mint a járvány terjedése, vagy a szelek mozgása. Az a tudomány szempontjából helyes megállapítás volt, hogy délben 20 százalék valószínűséget láttak a vihar bekövetkeztére” – magyarázta a szakértő. 

„Ha van valaki, aki felelős azért, hogy döntsön arról, hogy lesz-e tűzijáték, akkor annak kell viselni a felelősséget, de ezek nem a meteorológusok, ők csak szakmai megállapítást tettek” – Váradi András szerint nem szakmai, hanem nyers politikai döntésről volt szó, akár bosszúállás, akár felelősség áthárítás történt.

Menesztések az OMSZ-ből: ez állhat a háttérben a szakember szerint

Az MTA doktora úgy véli, hogy elsősorban megfélemlítésről volt szó, ami különösen hátrányosan hatott a meteorológia megítélésére.

„Egyetlen eset alapján nem lehet szakmai kifogást emelni, az más, ha hosszú évek alatt száz viharjelzésből csak 20 vált be” – fejtette ki a biokémikus professzor, aki hozzátette, hogy Palkovics Lászlónak mint tudós embernek tisztában kell lennie a valószínűség fogalmával. Váradi András úgy véli, hogy augusztus 20-án túlzott elvárás volt a meteorológusok felé. 

Amint azt lapunk is megírta, augusztus 22-én Palkovics László technológiai és ipari miniszter indoklás nélkül felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. 

A Climate Without Borders közleményében 42 ország 65 meteorológusa fejezte ki szolidaritását.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)