Visszatér a 35 fokos nyári meleg, de a zivatarok még maradnak

DSZZS20180809009
2022.08.25. 06:06
Csütörtökön az ország nagy részén sok napsütés várható, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből átmenetileg egy-egy futó zápor, esetleg zivatar csak elszórtan fordulhat el.

Az előrejelzés szerint a Tiszántúlon élénk lehet a légmozgás, de záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. Hajnalra többfelé pára, köd képződhet. A reggel 14 és 20 fok után, délután 28 és 35 fok között alakul a hőmérséklet – írja az Időkép.

Az orvosmeteorológia szerint csütörtökön időjárási front nem lesz Magyarország térségében, viszont a fokozottan érzékenyek körében a melegedés hatására migrén, dekoncentráltság, fáradtság és vérnyomásproblémák is jelentkezhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt három megyén – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyén – kívül minden megyére kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Felhőszakadás miatt hat megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. 

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat:

  • Pest,
  • Nógrád,
  • Heves, 
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Fejér
  • és Komárom-Esztergom megyében.
időjárás3.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Mint írják, napközben helyenként ismét lehet zivatarokra számítani, legkisebb eséllyel a keleti területeken. Az erősebb zivatarokhoz 25-30 milliméter felhőszakadás, átmeneti 60-70 kilométer per órás sebességű viharos széllökés és kisebb méretű, 1-2 centiméternél nem nagyobb jég társulhat.

(Borítókép: Hűsölő turisták a fővárosi Erzsébet téren 2018. augusztus 9-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)