Nagy a létszámhiány a rendvédelmi dolgozóknál, a leszereltek mégsem térhetnek vissza

DMOHA20210302019
2022.08.25. 05:50
Július óta nem engedélyezik a rendvédelemből korábban távozók visszavételét – közölte a Belügyminisztérium. A tűzoltóknál 10, míg a rendőröknél 8 százalékos a létszámhiány, de a szakszervezet tájékoztatása szerint van olyan település, ahol jóval nagyobb a probléma az állományban.

Egy kezdő tűzoltó nettó fizetése 180-200 ezer forint, a létszámhiány pedig jelenleg 10 százalékos a tűzoltóságnál a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete szerint azonban léteznek olyan helyek az országban, ahol még ennél is kritikusabb a helyzet.

Debrecenben például a szükséges létszám közel egynegyede hiányzik, ezért nehezebben tudják kiadni a szabadságokat, és nagyobb teher hárul a dolgozókra is.

Az egyes szereken hat főnek kellene lennie, de ott csak négy fővel vonulnak a kollégák, így sokkal nagyobb lesz a pszichikai, fizikai terhelés és gyakorlatilag hamarabb elfáradnak, mert négy embernek kell megcsinálnia mindazt, amit különben hat ember tudna megcsinálni

– mondta az RTL Klub hírműsorában Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a korábban leszerelt munkavállalókat július óta mégsem vehetik vissza. Hasonló tiltás korábban is történt.

Egy korábban leszerelt tűzoltó például hiába szeretne visszatérni két éve, nem teheti ezt meg. „Két éve jelentkeztem újra tűzoltónak, azóta folyamatosan telefonálok és e-mailezek, de mindig azt a választ kapom, hogy a visszavételt leállították határozatlan időre” – mondta.

A tiltás nemcsak a tűzoltókra, hanem az összes rendvédelmi dolgozóra vonatkozik, így a rendőrökre és a büntetés-végrehajtásnál dolgozókra is, miközben a rendőrségnél is kevés az ember.

Azt az utcákon is mindenki láthatja, hogy kevés a rendőr. Tapasztalhatják az emberek. Nem ritka az sem, hogy 10-20 településen egyetlen járőrpáros, egyetlen járőrautó tud szolgálatot teljesíteni. Nagyon nagy gondok vannak létszámügyileg a rendőrségnél

– nyilatkozta Gál Annamária, a Zsaruellátó Egyesület szóvivője.

A Belügyminisztérium szerint a rendőrségnél 8 százalékos a hiány. Az RTL Híradójának arra a kérdésére, hogy miért tiltják a korábban távozott rendvédelmisek visszavételét, nem adtak választ.

(Borítókép: Mohai Balázs/MTI)