Bírósághoz fordul a MÁV, nem értik a sztrájk okát

BJASZ20220323081
2022.08.25. 06:36
A vasúttársaság megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését – írja a MÁV lapunkhoz eljuttatott közleménye.

Amint írták, a MÁV–START a mozdonyvezetők felelősségteljes munkájának jelentőségét a javadalmazásukban is kiemelten ismeri el. Keresetük 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett a tavalyi év végéig. Az idén év elején megvalósított 10 százalékos béremelés tovább növelte járandóságukat. 

Ennek eredményeként a mozdonyvezetők a MÁV-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot

– derült ki a közleményből.

Emellett júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.

A MÁV és a MÁV–START a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.

(Borítókép: A MÁV Start Zrt. korszerű Stadler KISS típusú kétszintes vonatai várnak menetrend szerinti indulásra a főváros Nyugati pályaudvarán. Fotó: Jászai Csaba/MTI)