Nincs szakirányú végzettsége az OMSZ új vezetőjének

DBZOL20190124002
2022.08.25. 08:19
Az Országos Meteorológiai Szolgálat gazdasági elnökhelyettesét bízták meg ideiglenesen a szervezet vezetésével.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét szakmai indokokra hivatkozva menesztették, ideglenes utódjuk nem is meteorológiai szakember. Ahogy arról tegnap az Index is beszámolt: a Palkovics László vezette minisztérium Hanyecz Lászlót bízta meg a feladatokkal, ő azonban gazdasági végzettségű. Az egyetlen olyan magas rangú vezető, aki nem írta alá a korábbi tiltakozó levelet – írta meg a Magyar Hang.

Elnök márpedig kell

Néhány hónapja dolgozik az OMSZ-nél gazdasági elnökhelyettesként, a vidékfejlesztési miniszter nevezte ki erre a pozícióra. A szervezet működéséhez szükség van elnökre, a hivatalos papírokra kell az aláírása. Ezért a kinevezés akár formalitásnak is tekinthető. Úgy tudni, hogy már keresik a végleges utódait az elküldött vezetőknek.

Ez azért is érdekes, hiszen a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium a tűzijáték után indoklás nélkül mentette fel Radics Kornélia OMSZ-elnököt és szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát. Azonban később arról szóltak a hírek, szakmai indokok álltak a háttérben. Gulyás Gergely szerint hosszabb távú elégedetlenségről van szó, az augusztus 20-i téves előrejelzés az utolsó utáni csepp volt a pohárban.

Joggal adódhat a kérdés, ha hosszabb ideje tervben volt az OMSZ vezetésének menesztése, akkor közben miért nem gondoskodtak az utódlásról is. Akár csak ideiglenesen is. A szervezetnek ugyanis van Előrejelzési és Éghajlati Főosztály vezetője is, aki szakmailag lényegesen közelebb áll a meteorológiai szolgálat tevékenységéhez, mint a gazdasági vezető. Bár ő egyike volt azoknak a meteorológusoknak, akik aláírták azt a tiltakozó levelet, amelyben az augusztus 20-i ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzset politikai nyomásgyakorlással vádolják.

A most kinevezett Hanyecz László nem szerepel az aláírók között.

Palkovics László miniszter közölte: az operatív törzs tevékenységén nincs mit vizsgálni, a felmentéseket pedig nem vonja vissza.

(Borítókép: Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyik munkatársa az OMSZ Kitaibel Pál utcai központjában Budapesten 2019. január 24-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)