Kitiltották Egerből a Tarnából szivattyúzó borászat termékeit

MZS 3226
2022.08.26. 17:20
Mirkóczki Ádám unokatestvére sem értett egyet a döntéssel, az MSZP-s Mirkóczki Zita nemmel szavazott az előterjesztésre.

Eger önkormányzati képviselő-testülete kitiltotta a városból a Tóth és Tóth borászat termékeit – számolt be a heol.hu nyomán a hvg.hu

A Heves megyei hírportál szerint Mirkóczki Ádám polgármester azt mondta, hogy az elmúlt száz év legsúlyosabb aszálya közben felduzzasztani és kiszivattyúzni a vizet a Tarnából mindenképp elítélendő. A Jobbikból korábban kilépett polgármester szerint a lényeg az, hogy ne lehessen megtenni mindent a környezettel következmények nélkül.

Az MSZP-s Mirkóczki Zita, aki a polgármester unokatestvére, nem szavazta meg az előterjesztést. Szerinte egy ilyen döntés alapján a jövőben „bárkit be lehet sározni bírósági ítélet nélkül, és ki lehet rekeszteni. Ezzel precedenst teremtünk.”

A képviselő-testület tizenegy igen és három nem szavazat mellett hozta meg a döntést, amely kitiltja az érintett borászat termékeit Egerből. 

Az ügy előzménye, hogy a borászat az aszályos időszakban – egyes állítások szerint – a Tarna patak vizéből öntözött. Ezt az állítást a borászat korábban cáfolta. A heol.hu-nak azt nyilatkozta: nem öntöztek a Tarnából, néhány órán keresztül vettek csak vizet a folyóból.

Nem zártuk el teljesen a folyót, csupán megemeltük egy helyen a vízszintet a szivattyúzás miatt, és hagytunk egy rést a víz szabad átfolyásának, tehát nem igaz, hogy nem volt továbbfolyása a víznek. Ez egyébként azokon a felvételeken is látszik, melyeket a magukat civilnek nevező emberek készítettek

– jelentette ki a lapnak az üzletágvezető. 

(Borítókép: A Tarna folyó 2017. március 18-án. Fotó: Molnár Zsolt / Index)