Egyre biztosabb, hogy milyen lesz az idő a tűzijátékon

B RKL20220730019
Szombaton kánikulára lehet számítani, a maximumok 30 és 36 fok között alakulnak. Zivatarok a késői órákban előfordulhatnak akár az ország középső részein is. Az OMSZ kora délután is azt ígérte, hogy Budapesten nagy valószínűséggel nem kell esőre számítani este, a tűzijáték idején.

Szombaton sok lesz a napsütés, de délután a Dunántúlon és északon megnövekszik a gomolyfelhőzet. Záporok, zivatarok főként nyugaton, délnyugaton, a késői órákban kisebb intenzitással a középső tájakon is előfordulhatnak – számolt be az Időkép.

A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

szombat du.png
Fotó: Időkép

A szél csak zivatarok környezetében erősödhet meg.

Elmoshatja az eső a tűzijátékot?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton tizenegy megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Emellett hőségre is figyelmeztetnek az ország keleti, délkeleti részén.

zivatar omsz.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Időkép szerint Budapesten az esti órákban nem várható eső, csupán vasárnap hajnalban lehet számítani kisebb záporokra.

órás előrejelzés.png
Fotó: Időkép

A meteorológiai szolgálat honlapján közzétett figyelmeztető megjegyzés szerint a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása. Mint írják, egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

Az OMSZ legújabb előrejelzése azt valószínűsíti, hogy nem lesz eső Budapesten

Frissítés: az OMSZ kora délután is közzétett egy előrejelzést, amelyből az látszik, hogy Budapesten és környékén nem számítanak esőre, zivatarra.  

OMSZ friss előrejelzés.png
Grafika: met.hu

Este és éjszaka nagyobb eséllyel csak Dunántúl nyugati és középső részén számítanak erre – bár megjegyezték, hogy „jóval kisebb valószínűséggel a Duna vonalának környezetében” is előfordulhat még eső. 

A melegedés migrénes tüneteket okozhat

Szombaton nem várható fronthatás, de a melegedés tüneteket okozhat a fokozottan érzékenyeknél. Sokan tapasztalhatnak fejfájást, migrént, fokozódhatnak a gyulladásos panaszok. A reggeli erősebb lehűlés miatt erősödhetnek az ízületi panaszok, egyesek végtagfájdalmakkal ébredhetnek.

A záporok, zivatarok területén romolhat az asztmások állapota, így nekik ebben az időszakban célszerű zárt térben tartózkodni.

(Borítókép: Az Erzsébet híd a délutáni forgalom idején 2022. július 30-án. Fotó: Róka László  / MTI)