Több mint negyven ponton vigyázzák a mentők a tűzijáték nézőit

DLAPE20210820408
2022.08.27. 12:16
Negyvenhárom ponton lesznek jelen a mentők az esti tűzijáték alatt, így biztosítva a fényshow-ra érkezők egészségügyi biztonságát – tájékoztatta az Indexet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál érdeklődésünkre elmondta: a fővárosi program biztosítása nem okoz fennakadást a mentők munkájában.

A mentők a Duna két partján nézők tömegeinek biztonságáról gondoskodnak úgy, hogy közben az életmentő alaptevékenység a főváros és az ország egyéb területein is folyamatos és zavartalan maradjon.

A mentőegységek a terület gondosan kiválasztott pontjaira települnek, helyzetüket pedig a mentők által külön erre a célra készített digitális térképen bárki pillanatok alatt megkeresheti. 

A térkép az OMSZ weboldalán (www.mentok.hu/tuzijatek) és a több mint félmillió felhasználó okostelefonján működő, mindenki által letölthető ÉletMentő applikáción keresztül is elérhető.

A rendezvény biztosításának költségeire vonatkozó kérdésünkre Győrfi Pál azt válaszolta:

Az Országos Mentőszolgálatnak jogszabályban foglalt feladata a kiemelt állami rendezvények egészségügyi biztosítása. Az elmaradt 2022. augusztus 20-i tűzijáték egészségügyi biztosításának így nem realizálódott költségét az augusztus 27-i rendezvény egészségügyi biztosítására fordíthatjuk.

Az eredetileg augusztus 20-ra tervezett tűzijátékot végül ma este 21 órától lehet megtekinteni, a hozzá tartozó show több mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól egészen a Petőfi hídig tart. A 40 ezer pirotechnikai eszközt könnyen felismerhető, látványos motívumok és alakzatok színesítik, a műsort 600 drónból álló drónshow, fényfestés és fényshow egészíti ki.

A hidak és Budapest egyes ikonikus helyszínei külön világítást kapnak, a látványt pedig tovább fokozzák a Duna vizét színező, világító elemek és az égre vetített „élő” hologramok.

(Borítókép: Lakatos Péter / MTI)