Zivatarokkal búcsúzik a nyár

BJASZ20220819031
2022.08.28. 18:33
A meteorológiai ősz első napjaiban tovább mérséklődik a meleg, majd jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Ilyenek lesznek az ősz első napjai.

Vasárnap délután 26 és 35 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten számíthatunk a legmelegebb időre. Szórványos jelleggel azonban zivatarra is kell számítani. Az erősebb gócokat intenzív csapadék, viharos széllökés és jégeső kísérheti. A késő esti órákra a legtöbb helyen csökken a zivatar esélye, de az északkeleti, keleti területeken még az éjféli, hajnali órákban is előfordulhatnak zivataros gócok.

Hétfőn még az Alföldön, kedden az Alföldön és a déli megyékben léphetjük át a 30 fokot, máshol némiképp enyhül a nagy nyári forróság, 26 és 30 fok között alakulnak a csúcsértékek – írja az Időkép. A reggeli órákban keleten még néhány zivatar lehetséges, majd napközben újból labilizálódik a légkör, és eleinte az északi területeken, majd az északnyugati területeket leszámítva másutt is kialakulhatnak zivatarok.

Az egyes cellákat intenzív csapadék, erős széllökés és jégeső kísérheti.

Mit hoz az ősz első hétvégéje?

A nyár utolsó napjaiban még sok napsütés várható, többfelé 30 fok körüli csúcsértékekkel. A meteorológiai ősz első napjaiban tovább mérséklődik a meleg, többfelé csak 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, és több helyen záporok, zivatarok is várhatók.

Szeptember eleje kellemes nyár végi idővel kecsegtet, a hónap első napjaiban kevés csapadék, sok napsütés és mérsékelt meleg várható, délutánonként 22 és 27 fok közötti hőmérséklettel.

A hőmérséklet-változást az ECMWF időjárási modell előrejelzése is jól szemlélteti, amelyet az alábbi videóban tud megtekinteni.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)