Egyre több külföldi vásárol magyarországi ingatlant

2022.08.28. 17:08
Újra megerősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon, 2021-ben már 23 százalékkal több külföldi fektette pénzét magyar ingatlanba, mint egy évvel korábban, így tavaly 2716 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet Európai Unión kívüli állampolgárok.

2021-ben csaknem 151 ezer tranzakció történt a magyar ingatlanpiacon, ebből 2716 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet az erre kötelezett külföldiek. Az elmúlt négy év mélypontja a 2020-as év volt, amikor csak 2200 alkalommal fordultak a kormányhivatalhoz jóváhagyásért, míg a legtöbb kérvény – több mint 3500 – 2019-ben érkezett. 

Az ingatlanárak emelkedése 2022-ben sem mérséklődött:

az Eurostat szerint Magyarország Észtország után a második, ahol a legnagyobb mértékben (152 százalékkal) nőttek a lakásárak 2022 első negyedévében.

Az árnövekedés várhatóan hatással lesz a magyar vásárlók mellett a külföldiek befektetési kedvére is, azonban náluk az árfolyammozgás okozta változások pozitív képet is mutathatnak – derül ki a Duna House közleményéből.

A balatoni ingatlanpiacon sem csökken a külföldiek érdeklődése, azonban kicsit átalakult a kereslet 2022-ben. A német és holland családok már nem a vízparti ingatlanok, hanem

főként az autentikus parasztházak iránt érdeklődnek a belső-somogyi területeken, önfenntartó gazdálkodás reményében keresnek nagy kerttel rendelkező ingatlanokat.

A háború miatt az orosz befektetők szinte teljesen eltűnhetnek 2022-ben az ingatlanpiacról, az Ukrajnából érkezők pedig egyelőre a bérleti piacon jelentkeztek nagyobb számban.

A külföldiek közül a kínaiak vették a legtöbb lakást

A hivatalos statisztika szerint a külföldi ingatlanszerzési kérelmek többsége (76 százalék) fővárosi házra vagy lakásra vonatkozott, a legnagyobb számban kínaiak (36 százalék) fektettek ingatlanba. Körükben a legkedveltebb befektetési terület a főváros, azon belül pedig Angyalföld, a X. és a IX. kerület volt, akárcsak 2020-ban.

Az izraeli befektetők aránya 5,2 százalékra mérséklődött, az általuk lezárt tranzakciók több mint fele a fővárosi VII. kerületben történt. Nem sokkal lemaradva, 5 százalékkal az Egyesült Királyság állampolgárai következnek a sorban, számukra a VI. kerület és Debrecen volt a legvonzóbb, míg az ügyletek mintegy 4 százalékát kitevő amerikai vevők fő célpontja Pécs volt.

A közlemény szerint regionálisan a fővárost Pest, majd Zala és Hajdú-Bihar megye követte a befektetési szempontból népszerű térségek listáján. A tulajdonszerzés 91 százalékban adásvétel útján történt, de volt példa ajándékozásra és cserére is.