Transparency International: Márki-Zay Péterék létrehozták a saját CÖF-jüket

20220329105555 PAP 7995
2022.08.28. 19:54
Márki-Zay Péter vezetésével az ellenzék létrehozott egy szervezetet azért, hogy megkerülhessék a szigorú kampányköltési szabályokat – nyilatkozta a Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós az RTL-nek.

A volt miniszterelnök-jelölt a hétvégén beszélt arról, hogy több száz millió forintos támogatást kapott a tengerentúlról a 2022-es választási kampányhoz. A pénzt az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány utalta át egy összegben Márki-Zay Péter mozgalmának a számlájára (a mozgalom hivatalosan nem jelölőszervezetként működött a 2022-es választáson).

Ligeti Miklós ezzel összefüggésben azt mondta:  „Az a jelölőszervezet vagy párt, amelyik maga fogad el külföldi államtól, cégtől, állampolgártól támogatást, törvényellenesen jár el.  Az előírás viszont megkerülhető azáltal, ha nem konkrétan a párt veszi fel a pénzt, hanem egy kísérő szervezet, mert az legális.

A szakértő szerint ehhez hasonló módon működik a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum (CÖF) is, amelyre nem érvényesek a kampányköltési szabályok, de a kormánypártot rendszerint segíti a kampányban a szervezet. Szerinte az ellenzék pedig most a fideszes kampányfinanszírozási stratégiát másolva hozta létre a saját CÖF-jét.

A CÖF-jelenségre nincsen tiltó szabály

– tette hozzá Ligeti Miklós az RTL-nek nyilatkozva, miközben utalt arra: nem feltétlenül szerencsés dolog, hogy az „okos” számlázgatásokkal felül lehet írni a kampányfinanszírozás törvényi szabályait.

Márki-Zay Péter szerint az adományozott pénzt „kinti magyarok és amerikaiak” gyűjtötték össze a kampányhoz. Az Action for Democracy ugyanezt közölte még korábban, hangsúlyozva, hogy „kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll” a támogatás, amelyet az MMM-nek adtak. 

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)