2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Horthy-szobrot avatnak fel az Országgyűlésben kedden

Egy Horthy Miklóst ábrázoló szobrot avatnak fel kedden a Parlamentben – írta közleményében a Mi Hazánk Mozgalom.

Az Indexhez is eljuttatott közleményben azt írták, hogy az egykori kormányzó szobrát a Hazatérés Napjának alkalmából avatja fel az országgyűlési frakciójuk az Országgyűlés alelnöki irodájában.

Horthy Miklósnak Budapest V. kerületében, a Református Egyházközösséghez tartozó Hazatérés Templománál is van egy védőráccsal körbekerített mellszobra. Azt a szobrot két éve vörös festékkel leöntötték, de az elkövetőt végül nem marasztalta el a bíróság.

A magyar történelem egyik leginkább vitatott megítélésű alakjának számító volt kormányzónak nem sok szobra van Magyarországon,

de a budapesti mellett még legalább két köztéri szobra van.

Szülőhelyén, Kenderesen 1993 óta áll egy mellszobor, tavaly pedig Hajdúbagoson avattak fel egy egész alakos Horthy-szobrot – nem minden probléma nélkül, ugyanis az avatás előtti éjjelen azt a szobrot is olajjal öntötték le.

A Raoul Wallenberg Egyesület tiltakozik a szoborállítás ellen

A Raol Wallenberg Egyesület elnöksége később az MTI Országos Sajtószolgálatának eljuttatott közleményében jelezte: tiltakozik az ellen, hogy a Mi Hazánk Mozgalom Horthy Miklóst ábrázoló szobrot avatna fel Országgyűlésben.

Sajnos ahhoz már hozzászoktattak minket, hogy a nemzet egységét nem erősítő, szélsőséges nézetekkel -szinte minden ciklusban - bejuthatnak a parlamentbe, de Horthy Miklós kormányzó méltatlan a közterületi szoborra, hiszen felelős az értelmetlen hadüzenetekért,a felkészületlen katonák vágóhidra küldéséért és a vidéki zsidóság deportálásáért, valamint az azt megelőző zsidótörvényekért is.Reméljük, hogy a kétharmados kormányzat- amely éppen most bizonyítja az EU felé demokratikus jogképességét - gátat vet a nemzet egységét aláásó törekvéseknek

– fogalmazott az egyesület kommünikéjében.