Sok nyelviskola bezárhat a kata eltörlése és a rezsiárak emelkedése miatt

2022.08.30. 05:57
A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint 40 százalékkal drágábbak lehetnek ősztől a nyelvtanfolyamok. A kata eltörlésével, az infláció és a rezsiárak emelkedése miatt csak áremeléssel tudják fedezni a költségeiket, emiatt sok diáktól eshetnek el, többen kénytelenek lesznek bezárni.

A nyelvtanárok túlnyomó többsége katás vállalkozóként dolgozott, erre szeptembertől már nem lesz lehetőségük. „Sokkal nagyobb adóterhek fogják őket érinteni. Ezért kénytelenek a nyelviskolák is árat emelni, hogy a tanároknak ezt a megnövekedett adóterhet valamilyen szinten tudjuk kompenzálni” – fogalmazott az ATV-nek Tölgyesi Zsuzsa, a Conversum Nyelviskola vezetője.

Egy kiscsoportos, 20 órás, kezdő angoltanfolyam 49 ezer forint volt, a most jelentkezőknek azonban már 58 ezer forintot kell ugyanezért fizetniük. Az oktatók megnövekedett bérköltsége mellett a nyelviskoláknak magasabb rezsiszámlát kell fizetniük. „Akár 30-40 százalékban is megemelheti a nyelvtanfolyamoknak a díját” – emelte ki Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének az elnöke, aki ezért úgy látja, hogy mindenki számít már szeptembertől a tanulók létszámának csökkenésére. A helyzetet fokozza, hogy az egyetemek saját döntése alapján nem feltétlenül lesz elvárt a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez. 

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint emiatt sok nyelviskola szűnhet meg, amivel több nyelvtanár maradhat munka nélkül. Hosszú távú következményeként a magyar lakosság az utóbbi években elkezdődött nyelvtudásbeli felzárkózása pedig megtorpanhat.