A kormányban már a borderline személyiségzavarnak is van kijelölt felelőse

D KOS20220719039
2022.08.30. 19:00
A Miniszterelnöki Kabinetirodában tárgyalt a borderline személyiségzavarról a betegség legismertebb hazai képviselője, Kneszl Beáta Carmen. Az érintettet a tárca azt követően kereste meg, hogy egy hónappal ezelőtt megírtuk: végső elkeseredésében Orbán Viktorhoz fordult levélben. Az ügyet most Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó viszi.

Cikkünk megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetirodába kapott meghívást a borderline személyiségzavar legismertebb hazai képviselője, Kneszl Beáta Carmen – tudta meg az Index a mentális betegségben szenvedő nőtől, akinek az életét egy hónappal ezelőtt mutattuk be új, pszichés problémákról szóló sorozatunk első részében.

Ahogy arra cikkünkben is kitértünk, Carmen érintettként hosszú évek óta küzd azért, hogy felhívja a társadalom figyelmét a borderline személyiségzavarral együtt élő emberekre. Konkrét célja, hogy kiharcoljon a mentális betegségnek egy világnapot, emiatt írt levelet Orbán Viktornak. Arra azonban a legmerészebb álmaiban sem számított, hogy választ is kap majd.

Nem sokkal a cikk megjelenése után meghívót kaptam a Miniszterelnöki Kabinetirodába, ahol Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó úrral vettem részt egy egyeztetésen. Fontosnak tartom kiemelni, hogy semmilyen protekcióm, kapcsolatom nem volt a minisztériumhoz, valóban azért hívtak be, mert a levelem alapján úgy ítélték meg, hogy a borderline személyiségzavar társadalmi szempontból egy kiemelten fontos téma

– mesélte lapunknak Carmen.

A 43 éves nő a világnap ügyében már korábban is megpróbált egyről a kettőre jutni, egy személyben tüntetett például Angliában a BBC szerkesztősége előtt, azt remélve, hogy így majd felfigyel a világ arra a mentális betegségre, amelyben világszerte több mint 140 millióan szenvednek.

Sajnos nem így lett, és ahogy teltek az évek, egyre inkább úgy éreztem, hogy csak hátrányom származik abból, hogy felvállaltam a betegségem, és kiálltam a sorstársaim mellett. Az Orbán Viktornak írt levél volt az utolsó próbálkozásom, úgy voltam vele, hogy ha 2022 decemberéig nem történik előrelépés az ügyben, akkor feladom, elég volt, elfáradtam

– mondta Carmen, aki most nagyon bizakodó, a világnapról szóló egyeztetéseket ugyanis az egészségügyért felelős Belügyminisztériumban folytathatja, már oda is kapott meghívót.

Arra a kérdésre, hogy a dátumot illetően mire lehet számítani, mikor lehet majd a borderline világnap, azt felelte, hogy ilyen részletekről egyelőre nem esett szó, de azt mindenképpen fontos szempontnak tartaná, hogy a kijelölt nap ne essen egybe más, mentális betegségről szóló világnappal.

„Bármi is lesz a dátum, úgy vélem, hatalmas dolog lenne, ha ez a kezdeményezés hazánkból indulna el, és ily módon a borderline világnap Magyarország nevéhez fűződne” – tette hozzá Carmen.

Orbán Viktor Nyitrai Zsoltot kérte fel

Lapunk az ügyben kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát is. A tárca tájékoztatásából kiderült, hogy Orbán Viktor prioritásként kezelte az állampolgári megkeresést, és egyúttal felkérte Nyitrai Zsoltot mint kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki főtanácsadót, hogy személyesen egyeztessen a kérdésről.

Főtanácsadó úr feladata, hogy a kiemelt társadalmi csoportokat érintő fontos ügyeket feltérképezze, és ezen ügyeknek megoldását, becsatornázását az egész kormányzaton belül elősegítse. Kneszl Beáta Carmen és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó úr személyes találkozója jó hangulatban telt, amelynek keretében kötetlenül át tudták beszélni a borderline személyiségzavarban szenvedőket érintő fontosabb kérdéseket

– írta a tárca, hozzátéve, hogy a találkozás tényéről a Belügyminisztériumot is értesítették.

Tavaly decemberben egyébként az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága egyszer már tárgyalt a borderline világnapról, most pedig ez a legújabb fejlemény. Carmen abban bízik, hogy már nincs messze az igazi áttörés.

Sorozat a mentális betegségekről

2022 nyarán az Indexen új sorozatot indítottunk, melyben ritka vagy épp nagyon is sokakat érintő mentális betegségeket, zavarokat mutatunk be konkrét személyeken, egyéni sorsokon keresztül. Az első részben Carmen segítségével a borderline személyiségzavart jártuk körül. Fontos tudni, hogy ez a mentális probléma az öngyilkosságnak, önpusztításnak leginkább kitett betegségcsoportok egyike.

Egyes statisztikák szerint egy adott ország népességének 2-2,5 százaléka lehet érintett, ebben valamivel több a nő, mint a férfi, illetve szokás borderline családokról beszélni, ami azt jelenti, hogy a betegség valamilyen módon a társadalom akár 5 százalékát is érintheti.

A 43 éves nő úgy véli, hogy ezek az információk már önmagában alátámasztják, miért van szükség egy borderline világnapra.

A mentális betegségekről szóló sorozatunk időközben három új résszel bővült, ezeket ide kattintva érheti el: 2. rész (skizofrénia), 3. rész (Tourette-szindróma), 4. rész (autizmus).

(Borítókép: Nyitrai Zsolt. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)