Csalásra specializálódott bűnbandát számolt fel a rendőrség

2022.08.31. 09:19
Mindössze tíz nap alatt elfogták azt a csalásra specializálódott Győr-Moson-Sopron megyei bűnbandát, amely az árukat kézbesítő futárcég alkalmazottjaival is összejátszott.

Egy csalásra szakosodott bűnbandát számolt fel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya. Mindez kevesebb mint tíz nap leforgása alatt történt meg – közölte a rendőrség.

A tájékoztatás szerint egy vitnyédi üzletház képviselője még augusztus 16-án tett feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, aki a gyanú szerint hosszabb időn keresztül rendelt és fizetett ki olyan nagy értékű árucikket a cég nevében, amelyek végül sosem érkeztek meg a boltba.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a feljelentés alapján büntetőeljárást indított csalás bűntette gyanúja miatt. A nyomozáskor a rendőrök megállapították, hogy a bűncselekményt vélhetően az üzlet egyik alkalmazottja tervelte ki és hajtotta végre.

Tevékenysége abból állt, hogy az áruk kézbesítését végző futárcég alkalmazottjaival összejátszva, mintegy 90 millió forint értékben orgazdáknak – általában fél áron – adták tovább az ellopott gépeket, szerszámokat.

Az ügyben a nyomozók végül egy összehangolt akció keretében 2022. augusztus 24-én elfogták a szervezőt, Sz. Istvánt, majd csalás bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A kapuvári férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, és azt is elmondta, hogy a megszerzett pénzt szerencsejátékokba ölte. Ellene letartóztatása mellett folytatódik az eljárás.

A büntetőeljárásban a csalás szervezőjével kapcsolatban álló, és a bűncselekmény elkövetésében tevékenyen részt vevő 21 éves farádi fiatalembert szintén csalás bűntette, további öt személyt pedig pénzmosás bűntette miatt fogtak el, és hallgatták ki gyanúsítottként.

A csoport tagjainál tartott kutatások alatt a vitnyédi üzletház nevében megrendelt gépeket és szerszámokat a hatóságok lefoglalták, amelyeket augusztus 29-én a sértett a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon megtekintett, majd a bolt tulajdonaként azonosította azokat.

A megyei rendőrök a lefoglalt értékeket – vagyonvisszaszerzés keretében – rövid időn belül visszaadják a jogos tulajdonosnak.