Hasznos tanácsokat kaptak a szülők az internetező gyerekekkel kapcsolatban

2022.08.31. 14:24

Több tanáccsal is segíti a szülőket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelyekkel biztonságosabbá tehetik gyermekük számára az online világot – közölte a hatóság az MTI-vel.

Az NMHH azt tanácsolja a szülőknek, hogy első körben ismertessék meg a gyermekekkel az internet használatát, valamint az online világ működését. Mindezt azért, hogy a gyerekek tudatosan és biztonságosan használják az internetre kapcsolódó eszközöket.

A hatóság szerint arra is ügyelni kell, hogy az interneten „fogyasztott tartalom egészséges legyen”, azaz nem mindegy, milyen mintákat és példaképeket követ és utánoz a fiatal.

A gyerekeknek emellett azt is érdemes elmagyarázni, mi lehet káros az online térben, hogyan vigyázzon az adataira, a jelszavaira, a profiljaira, és azt, hogy legyen óvatos a letöltésekkel is.

Érdemes továbbá a szülőknek a gyermek digitális eszközeire olyan szűrűprogramokat telepíteniük, amelyek megakadályozzák, hogy túl korán találkozzon a gyermek a szexualitással.

A fényképek megosztása ugyanis elsőre ártatlannak tűnhet, de előfordulhat, hogy a képek nem megfelelő kézbe kerülnek, később pedig rendkívül nehéz eltávolítani ezeket az internetről – figyelmeztetett az NMHH.

Az NMHH javasolja a szülőknek, hogy segítsék gyermekük eligazodását az online térben, beszélgessenek arról, hogy érdemes használni a különböző platformokat, mire kell figyelni az internethasználatnál, jóval nagyobb biztonságban vannak ugyanis azok a gyermekek, akik érzik a szülők támogatását, és „nem kell egyedül bolyonganiuk az online világ nehézségei között”.

Bővebb információt és segédanyagokat az NMHH Gyerek a neten című tematikus oldalán lehet találni.