Nem adja át az államnak a helyi vízszolgáltatót a pécsi önkormányzat

DSOKI20160307003
2022.08.31. 19:32
A Fidesz óriási hibának tartja a döntést.

Nem adja át víziközmű-vagyonát, vízszolgáltató cégét és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenységét az államnak a pécsi önkormányzat – közölte a helyhatóság az MTI-vel. A Fidesz városházi képviselőcsoportja szerint a döntéssel „pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását”.

A pécsi helyhatóság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az önkormányzat „nem él a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű-vagyon, a szolgáltatócég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak”.

Az önrendelkezés fontossága

Magyarázatképpen közölték: az önkormányzat stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű-vagyonára, a víziközmű-szolgáltatásra, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt.-re, továbbá „fontosnak tartja az önrendelkezést, azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket”.

A kommünikében jelezték: a szaktárca ajánlata szerint amennyiben a helyhatóság augusztus 31-ig döntött volna az önkormányzati víziközmű-tulajdon állam részére történő átruházásáról, a szolgáltató idei számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna.

A közlemény szerint ugyanakkor kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladat maradt volna.

Fordítva gondolnák

„Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását” – írták a közleményben, hozzáfűzve, hogy az önrendelkezést és a hatékony helyi döntéshozatalt a ma állami felügyelet alatt álló, de a helyi közösségeket szolgáló feladatok visszaadása és azok finanszírozásának biztosítása szolgálná.

Kipumpálják a pécsiek pénzét

A Fidesz önkormányzati képviselői közleményben reagáltak: szerintük a döntéssel újra óriási hibát követett el Pécs baloldali városvezetése, mert rövid távú pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását.

Úgy fogalmaztak: a kormányzat garanciát vállalt volna a szolgáltató hosszú távú gyarapodására és a szakszerű vízellátásra, ennek ellenére az önkormányzat úgy döntött, hogy inkább a pécsiek pénzéből pumpálnak milliárdokat a víziközmű-cégbe, és azokat a

»baloldali pártérdekeket kiszolgáló« személyeket fizetik, akik »a Tettye Forrásházban kulcspozíciókat töltenek be érdemi munka nélkül«.

Leszögezték: a pécsi Fidesz mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a helyiek vízellátása biztos, szakértői kezekben legyen.

(Borítókép: A pécsi szennyvíztelep egyik utóülepítő medencéje 2016. március 7-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)