Orbán Viktor tanácsadója szerint „elsőkből lesznek az utolsók” effektus rázhatja meg a Nyugatot

BP-7039
2022.09.01. 20:21
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója írt egy hosszú jegyzetet a Mandinernek, amelynek az energiaválság és a civilizációk küzdelme volt a központi témája. A politikus szerint most üthet vissza a Nyugat által korábban képviselt szemlélet.

Mint írta: nem csak szellemi természetű problémák nehezítik a helyzetet. Az erőforrások feletti kontroll szintén szükséges előfeltétele egy civilizáció jó teljesítményének, mint ahogy a Nyugat felemelkedésének története erre tűpontosan rá is világít, jegyezte meg.

Az energiaforrások feltárásában és kiaknázásában a Nyugat mindig is élen járt. Egyesek szerint ez adta sikerének anyagi alapját. Most azonban érvényesülni látszik egyfajta „elsőkből lesznek az utolsók” effektus – fűzte hozzá.

Orbán Balázs kifejtette: az energia-előállítás szempontjából fontos nyersanyagaink egyre inkább kimerülnek, s a külső területeken található erőforrások feletti ellenőrzés is kicsúszik a Nyugat kezéből.

Az előző évszázad nyersanyagversenyének igazi vesztese Európa, és a nyugati civilizáció államaiból csak az Egyesült Államok tartja relatíve jó pozícióját. Hogy ennek mekkora jelentősége van egyes régiók felemelkedése vagy lesüllyedése kapcsán? Hatalmas! Gondoljunk csak az Arab-félsziget szupergazdag olajállamaira. Az energiahordozók megléte egész civilizációk sorsát döntheti el

– jelentette ki a politológus.

Orbán Balázs rámutatott: a megújuló energiahordozókra való átállás rendkívül költséges, jelentős politikai nehézséget okoz, ráadásul a technológiához szükséges nyersanyagok részben továbbra is Európán kívül vannak.

A civilizációk küzdelme nemcsak eszmék és társadalomszervezési módok küzdelme, hanem (nyers)anyagcsata is. Európának pedig egyelőre nincs működő stratégiája arra nézve, hogy hogyan energetizáljuk újra saját kontinensünket. Enélkül viszont a világpolitika színpadán senki sem lesz kíváncsi az értékeinkre – és ami jelen esetben még rosszabb, az érdekeinkre sem –

– zárta gondolatsorát a miniszterelnök politikai igazgatója.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)